Паркингъг пред І корпус на ЮЗУ стана „синя зона“, студентите шофьори вече ще плащат по левче на час

синя зонаПаркингът пред І корпус на ЮЗУ – Благоевград вече е „синя зона“. В събота са поставени указателните табелки, а от вчера /23.03./ „Паркинги и гаражи” ЕООД – Благоевград започнаха да събират такса по 1 лв. на час. Досега 75-те паркоместа се стопанисваха от университета, а студентите плащаха по левче за автомобил, независимо от времето на престоя, сега обаче трябва да плащат по 1 лев на час.

„Често сме на лекции по цял ден, досега, преди да си тръгнем вечерта, дадем левчето, нямахме проблеми. А сега къде да си оставяме колите? Не може да си позволим да даваме по 5-6 лв. на ден за паркинг”, коментираха вчера студенти.

Тъй като първият учебен ден от седмицата е един от най-натоварените, стотици студенти още от рано сутринта започнаха да паркират в новата „синя зона”. Никой обаче не обърна внимание на предупредителните табелки и се наложи служител на „Паркинги и гаражи” ЕООД да догонва студентите, обяснявайки им новите правила. Пред репортер на „Струма” той разясни, че тъй като студентите не били наясно, неплатилите или просрочили времето няма да бъдат санкционирани със скоби още в първия ден, но от следващите всеки нарушител ще „олеква” с по 10 лв.

Разбрали, че са паркирали в новопоявилата се „синя зона”, шофьорите масово започнаха да се връщат в автомобилите и да търсят места по улицата. Вследствие на това малко преди 11 ч. вчера на паркинга пред Първи корпус, който обикновено е пълен на макс, имаше 17 коли, а ул. „Иван Михайлов“ и „Славянска” се задръстиха от автомобили на студенти.

„Изпълняваме решение на ОбС от началото на годината за разширяване на „синята зона”, мина законовият срок, в който се чакаше и одобрението на областната администрация, но малко се забавихме с поставянето на табелите и маркировката заради лошото време. Фактически новите места в „синята зона” са в експлоатация от днес”, каза шефът на общинската фирма „Паркинги и гаражи“ Васил Атанасов. Той уточни, че паркингът пред ЮЗУ е върху общинска земя и е крайно време да започне да го стопанисва общинската фирма. Той обясни, че няма информация кой досега е прибирал парите за паркиране там.

Освен пред ЮЗУ „синята зона” е разширена и в района на алеята за парк Бачиново, улица „Скаптопара“ и в района на хотел „Ален мак“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене