Община Петрич получава Европейски етикет за иновации и добро управление

PN-VIliev_0507Престижният Европейски етикет за иновации и добро управление е присъден на Община Петрич.Това съобщава в писмо до кмета инж.Вельо Илиев ,  министърът на регионалното развие и благоустройството Лиляна Павлова.
Етикетът се връчва като признание за успешното прилагане на принципите за добро демократично управление, качеството на предоставяните публични услуги и добрите практики при изпълнението на публични политики в Общината. Периодът на валидност на етикета е 2015 – 2017г.
На 11 март  тази година се проведе заседание на комисията, която присъжда отличието. Процедурата по присъждане на Етикета включва както самооценка на общината, така и на Общинския съвет и проучване сред гражданите на базата на въпросник, разработен и одобрен от Съвета на Европа. Общината няма ангажимент към тази дейност. Тя се възлага от секретариатът на Комисията на външна организация.
Комисията е взела под внимание предоставените документи от Община Петрич, резултатите от анкетно проучване сред гражданите и докладите на двама независими експерти, преди да вземе решението за присъждане на етикета.
Призът е част от стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа. Той разглежда доброто управление като многостранна концепция, обединяваща 12 принципа, насочени към демокрацията, човешките права и върховенството на закона. Община Петрич е сред администрациите, които спазват всички тези принципи, заради което получи одобрение за присъждане на Етикета.
„Горд съм, че Община Петрич получава европейското отличие, като оценка за работата на  администрацията, за което благодаря на министъра на регионалното развитие г-жа Лиляна Павлова   за  присъждането на отличието. Благодаря   на всички жители от общината , които са участвали в анкетното проучване , както и на Общински съвет-Петрич. Това за мен е не само награда, а  оценка за  прилагане на правилната политиката  на управление. Това, че го получаваме е  признание на нашата работа и доказателство, че политиката на управление следва европейския модел и е насочена към прозрачност, каза кметът Вельо Илиев.Наградата ще бъде връчена на официална церемония на 18 май в Пловдив в рамките на форума „Годишна среща на местните власти от Югоизточна Европа“, организиран от НСОРБ, Мрежата на асоциациите на местни власти в Югоизточна Европа и община Пловдив.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене