Яне Янев: Вече 25 години Община Сандански не показва капацитет, чрез който да осъществи значими спортни проекти

DSC_3336-002Лидерът на ПП РЗС съобщи, че през това време за спортни дейности при нас за похарчени 17-20 млн., но днес не можем да се похвалим, че имаме добра спортна база

„Община Сандански за 25 години не е показала необходимия интелектуален и административен капацитет, чрез който да бъдат осъществени значими спортни проекти. Нещо повече: През цялото това време аз не съм прочел платформа за развитие на спорта – нито от един кмет, нито от една политическа партия. Ако това не се направи, ако нямаме визия, ще продължим да страдаме от илюзии“, заяви лидерът на ПП РЗС Яне Янев по време на среща с дейци на спорта от Община Сандански, организирана от „Граждански съвет за развитие на Община Сандански“.

Янев специално подчерта, че спортният туризъм трябва да реализира печалби за общината, които да се инвестират в масовия спорт.

Лидерът на ПП РЗС предупреди, че пропуснатото през този четвърт век, не може да се навакса за един управленски мандат, но може – приоритетно и енергично – да се инвестира в спортни направления, които са естествено свързани с климатичните, природните и регионалните ни дадености.

„Спортът трябва да бъде неделима част от цялостното развитие на Община Сандански, но да не забравяме, че икономическият й растеж е най-важното условие за просперитета му. Спортният туризъм би могъл да бъде индустрия, но за съжаление в момента няма външни и национални инвеститори, за които икономическата среда в Община Сандански да е привлекателна“, открои един от главните проблеми Янев.

Той припомни, че през новия програмен период в Европейскиюя съюз (2015-2020 година) има нови възможности за финансиране на спортни дейности и изграждане на спортни съоръжения. Ако общината има добри проекти в тази област и ги представи за одобрени до март 2016 г., увери Янев, реализирането им може да започне още в края й.

Той със съжаление констатира, че Сандански е една от малкото общини у нас, която е пропуснала всички възможности на европейските програми през програмния период 2007-2013 г.

„Общини, в които вече няма хора, ще дам за пример Белоградчик, направиха спортни зали за 10-12 милиона лева. А в нашата община се раздягат като дъвка приказки, в които няма нищо реалистично. Трябва да се признае, че всичко се е правило спорадично, конюнктурно, че никой не се е замислял дори, че ще дойде моментът за равносметка. Не бива обществото и гражданите да бъдат заблуждавани“, коментира Янев.

Според негови изчисления от 1989 г. досега за спортни дейности в Община Сандански и „такива безумия – като велоалеята“, са дадени от 17 до 20 млн. лева.

„Това е огромна сума! Ако тези пари са били вложени чрез план и стратегия в нещо, което да остане един път и завинаги в града, днес щяхме да кажем, че имаме добра спортна база, която да връща с печалба вложеното в нея“, каза Янев.

Според него към подготовката на програмите за развитие на спорта в общината трябва да се привлече широката спортна общественост, вместо тези програми „да се пишат някъде в тъмните стаи на общината“ – без гражданите да виждат и знаят, какво точно се планира.

„На експериментите, правени през този четвърт век, трябва да се сложи край“, призова лидерът на ПП РЗС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене