Топ ПРЕСА: Кой разреши на вестник „Струма“ да „приватизира“ Рилския манастир?!

55

„Виж пръв горещите новини в Югозапада!”. Под този апел се мъдри интернет адресът на вестник „Струма”, а всичко това е позиционирано върху снимка на Рилския манастир. Снимката оставя в читателя впечатление, че националната светиня е „рекламно лице” на регионален вестник. Кой даде правото на „Струма” да приватизира светата обител и да я ползва за собствени рекламни цели? За да няма недоразумения, поясняваме още веднъж – вестникът не популяризира, нито презентира Рилския манастир, а си прави евтина лична реклама на фона на неговото изображение.
Питаме се дали в. „Струма” са чували за закон, който да забранява използването с търговска цел на кадри от обекти – паметници на културата? Ако не, сега ще им припомним – Законът за културното наследство: Чл. 179. Разпространяването на културна ценност, на нейно копие или елементи от нея във фотографско, компютърно, видео- и друго изображение, използването на изображението при производство на стоки, етикети и дизайнерски решения или за други търговски или рекламни цели се извършва въз основа на възмезден договор, сключен със собственика на културната ценност, а за музейните културни ценности – с директора на съответния музей.
53. Създава се чл. 226а: „Чл. 226а. Който разпространи копие на културна ценност или елементи от нея във фотографско, компютърно, видео- и друго изображение, използва изображението като „търговска марка” по смисъла на чл. 9, ал. 1 от Закона за марките и географските означения, при производство на стоки, етикети и дизайнерски решения или за други търговски или рекламни цели без съгласие на собственика на културната ценност или на директора на съответния музей, се наказва с глоба в размер от 5 000 до 15 000 лв., а на едноличен търговец и юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 15 000 до 50 000 лв.”
Има ли вестникът сключен договор, който позволява регламентирано да рекламира продукта си на фона на тази културна ценност?
Обществото ни непрекъснато задава риторичния въпрос – „ Има ли в България
закони”?
Да, закони има, въпросът е кой ги спазва. Апропо, то и закон, и правилник за движение по пътищата има, но… много пъти се минава с 20 лв., и то ако те хванат…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене