Кметът д-р Атанас Камбитов поздрави представителите на Република Казахстан по повод казахската Нова година – Науръз

Kazahstan_BL-5

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов приветства представителите на Република Казахстан в България по повод казахската Нова година. Тържеството се състоя пред зала „22-ри септември” в Благоевград, където се помещава наскоро откритото почетно консулство на Казахстан в България.
„Днес ние празнуваме пролетта, новото начало, възраждането, съживяването, новите сили. Днес е началото на традиционната казахстанска Нова година – Науръз и като на Нова година ще пожелая да бъде успешна, ползотворна, мирна. И тъй като по традиция днес числото седем е на почит, пожелавам ви седем дни в седмицата да бъдете щастливи и здрави”, пожелава в своето приветствие кметът д-р Атанас Камбитов.
На официалния празник присъстваха посланикът на Казахстан в България Н. Пр. Избастин Тамиртай, почетният консул Митко Солаков, председателят на ОбС- Благоевград Радослав Тасков, депутати и евродепутати, областни ръководители, кметове, представители на политически партии и културни институции.
Н. Пр. Избастин Тамиртай пожела на български език „Честита Нова година” на студентите и казахските граждани, които живеят в „красивия Благоевград”.
Почетният консул на Република Казахстан в България Митко Солаков отчете, че за няколкомесечното съществуване на консулството в Благоевград вече е осъществена добра връзка между казахи и благоевградчани. Той бе категоричен, че ще продължи да работи за подобряване на бизнес контактите в региона, за да се използват по-пълно възможностите на огромния пазар, който предлага една от най-проспериращите държави в света – Казахстан. „Моето желание е да дадем възможност на казахските граждани да отбележат своя празник, макар и далеч от родината, и да запознаем благоевградчани с казахската култура и обичаи, които са много близки до тези на прабългарите”, каза още Митко Солаков.
В празничния концерт пред зала „22 септември” по повод Науръз бяха представени традиционен казахски танц и изпълнение на домбра от студенти от Американския университет в България. Участие взе и детски фолклорен танцов ансамбъл „Пиринче”. Финалът на програмата бе запазен за гласовитите солисти на Ансамбъл „Пирин”, а изненадата бе популярният изпълнител Веселин Маринов.

Kazahstan_BL-4 Kazahstan_BL-3 Kazahstan_BL-2 Kazahstan_BL

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене