ТРЕВОЖНО! Над 80% от учениците в Благоевград са пили алкохол

109895-alkoholat-gorchiva-pocherpka-01

Близо 81 процента от учениците в Благоевград са пили алкохол. Това показва анкета проведена от Регионална здравна инспекция и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Благоевград. Анкетата е проведена сред 430 ученици от 8-и до 12-и клас в 12 училища в Благоевградска община. 

109901-alkoholat-gorchiva-pocherpka-08

„Данните стават още по стресиращи, когато се види възрастта на която децата пробват алкохол за първи път – 13-15 години”, сподели Бианка Равначка – главен експерт в РЗИ Благоевград. Анкетираните деца казват, че не срещат сериозни трудности да си поръчат алкохол в заведенията или да си купят от магазините.

„Не е търсена лична карта на 46,3% от децата, купували алкохолни напитки”, добави Равначка.  

 

Обобщените резултати от анкетата показват, че децата в Благоевград пият на купони между 100 милилитра и литър алкохол, и се напиват от 1 до 10 пъти годишно. Водещите причина за употреба на алкохол пък най-често са за забавление, от любопитство и заради натиск от обществото. Младежите са посочили като причини и проблеми в семейството, училище, самота, скука, отчаяние.

„Най-големият пример децата получават вкъщи. Когато родителите употребяват алкохол системно, децата го възприемат като нещо нормално”,  каза още Бианка Равначка.

 

Да бъдат налагани солени глоби на родители, чиито деца са заловени в питейни заведения след определения им вечерен час, призова секретарят на и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Благоевград Ваня Трайкова. 

„Само с прилагането на радикални мерки можем да овладеем употребата на алкохол сред непълнолетните и малолетните деца”, категорична е Трайкова. 

 

Днес в община Благоевград бяха наградени и участниците в конкурса „Алкохолът – горчивата почерпка за нечие здраве“, организиран от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Благоевград и РЗИ –Благоевград. Участниците в конкурса получиха награди свързани със спортните игри лично от секретаря на община Благоевград София Янчева. Децата бяха отличени за показани знания за проблема с алкохола в две категории – мултимедийна презентация и колаж от публикации в печатните и електронни медии на тема „Последици от злоупотребата с алкохол сред младите хора“.

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене