Откриха щъркелите от чешмичката в Симитли

48738efad4d766a3cef204bcff6263ff

Симитли. Акцията по издирване на щъркелите от чешмичката в Симитли приключи успешно, съобщиха от пресцентъра на общината. Еднометров постамент на птиците ще се извиси до чучурите на реновираната чешма.
Христина Мицова е дамата, заслужаваща специална благодарност за труда, който си е направила, да разгърне старите семейни албуми с черно-бели снимки. Сред снимките от младежките й години, Христина открила една пред чешмичката. Снимката е от преди трийсетина години. Но върши идеална работа за целта – ясно се виждат символите на чешмичката, превърнала се през годините в един от символите на град Симитли.
Месинговите щъркелови фигури от снимката са „разчетени” от художника Николай Кашев, който в момента изработва макет на щъркелите. Кметът Апостол Апостолов лично е уредил изработката на фигурите с местния предприемач Румен Ханджийски, в чиято леарна „ще оживеят” щъркелите от чешмичката.
В момента чешмичката в градинката при банята в Симитли се ремонтира. Идеята и необходимите средства за новия й облик са на жителите на града. Първоизточник на дарителското начинание е Юлиян Айков, който улови Богоявленския кръст от водите на Струма на Йордановден миналата година. Той дари част от сумата, дадена от миряни, когато са целунали кръста. По негова идея, със съдействието на кмета Апостолов, бе избрано в последствие за какво да бъдат инвестирани средствата, а към дарителската акция се присъединиха с парични средства, строителни материали, труд се присъединиха много жители на град Симитли.

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене