Борисов: Настояваме за финансова подкрепа за интерконектора с Гърция

87710-Borisov

Премиерът Бойко Борисов заяви в Брюксел, че страната ни е направила всичко възможно за провеждането, в рамките на заседанието на Европейския съвет, на дискусия за Енергийния съюз и всички свързани с него теми.

„България беше най-лоялната, най-принципната, изпълнявайки абсолютно всички указания на Европейската комисия, и на практика се лиши от три големи договора“, посочи премиерът Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба, цитирани от БГНЕС.

„Нашето настояване ще бъде да се вкара газовият хъб, да се подпомогне финансирането на интерконектора с Гърция, нашите находища „Хан Аспарух“, „Терес“, „Силистар“, допълни Борисов

По думите на Борисов страната ни подкрепя от самото начало санкциите спрямо Русия, носейки изключително тежки загуби от това, особено в областта на туризма. „Това се отчита и аз се надявам да се спазва примирието, договорено в Минск, и да се установи траен мир в региона. Защото когато Северният флот прави учения, всички други страни също са в бойна готовност и това са много средства за въоръжаване, пагубно за икономиките, които едва се съвземат от финансово-икономическата криза в предишните години. Надявам се ЕК и Русия да намерят правилното сечение за народите“, коментира премиерът.

В отговор на журналистически въпрос министър-председателят посочи, че през последните години, независимо от управлението в Гърция, страната поставя искания за средства и за отлагане на плащания. „Четири години България спазваше всички указания, остана с най-нисък бюджетен дефицит. Сега пак ще паднем под 3%, разчетите показват 2,8 на сто. И на нас ни е трудно, видяхте колко трудно постигаме плащането на стари дългове, но го направихме. Крайно време е нашите съседи, които искат да бъдат в Еврозоната, в Шенген, където България все още не е, да спазват правилата за които са поели ангажимент“, заяви Борисов.

В коментар на днешното обръщение на държавния глава в Народното събрание, Бойко Борисов потвърди позицията „за“ референдум относно изборното право. „Толкова усилено събирахме подписи за този референдум – близо 500 хиляди събрахме. Така че сме абсолютно „за“, заяви той.

Министър-председателят посочи, че България има изключително добър и достоен президент и определи като изключително добро взаимодействието и синхрона с него, особено в сферата на външната политика.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене