Утре е мистериозният петък! Очаквайте най-голямото слънчево затъмнение от 1999 г. насам, началото над Благоевград е в 10.40.58 ч.

_thumb

сн.Мкd.news

Истински природен феномен, ще се обединят 3 важни събития – Слънчево затъмнение, Новолуние и преминаване на слънцето от Риби в знака на Овена

Утре е мистериозният петък 20 март. Oчаква ни най-голямото в Европа слънчево затъмнение от 1999 година насам . То ще блокира 90 % от слънчевата светлина и ще трае 2 часа Затъмнението ,е видимо над Европа, Близкия изток, северна Африка и Атлантическия океан. Като линията на пълно затъмнение преминава над северния атлантик и Арктика. В България са достъпни за наблюдение всички фази на затъмнението през първата половина на деня при височина над хоризонта, позволяваща удобното им проследяване. Максималната фаза ще бъде около 0.5. У нас затъмнението ще започне в 10:42 ч. Най-пълно ще е в 11:49 ч. Над Благоевград то може да ще започне в 10.40 .58 секунди и ще продължи до 12.56.43 сек,е отбелязано в астрокалендара за 2015 година. Явлението може да бъде видяно със специални очила или тъмно стъкло.Избягвайте правенето на селфита в този момент, тъй като има риск от нараняване на очите и ослепяване, твърдят учени.

Любопитното е, че това е пълно слънчево затъмнение и е най-голямото от 1999 г. насам. Ще е последното за следващите 11 години. Утре ще се обединят 3 важни събития. Слънчево затъмнение, Новолуние и преминаване на слънцето от Риби в знака на Овена.

Има легенди и вярвания свързани с този природен феномен. Много народи още от древни времена създават собствени митове и легенди, свързани със Слънчевото затъмнение . Често те вярват, че то е предвестник на природни бедствия или на смъртта на царя, разказва Астроуики. Един от най-разпространите митове е свързан с идеята за Дракона, който разкъсва и изяжда Слънцето. Много култури развиват собствени методи, за да се противопоставят и да неутрализират последствията от този зловещ акт. Така например древните китайци се опитват да произведат много шум, за да сплашат и изгонят Дракона. За тази цел бият силно на барабани, подрънкват с метални съдове и изстрелват стрели във въздуха. Тази традиция се запазва до края на миналия век, когато Кралският имперски флот изстрелва собствените си церемониални заряди за да изгони Невидимия Дракон. Доказано е, че древните индийци вярват, че като навлязат до колене в някоя река, ще помогнат на Слънцето и Луната да се защитят от Небесния Дракон. И в българския фолклор Змеят/Дракон има ключово значение за системата от митически представи и е тясно свързан с някои универсални проблеми като космологията и космогонията. Той се явява един от най-важните митични персонажи и е този, “който яде Слънцето”. По време на Слънчевото затъмнение жителите на Япония в продължение на векове покриват всички кладенци за да се избегне попадането на отровната жлъч от тъмното небе. Съществуват и по–оптимистични вярвания, свързани с този природен феномен. Например в Таити, той се възприема като любовно съединение между Слънцето и Луната. Дори и днес някои ескимоски племена считат, че Слънчевото затъмнение е знак за божествена благодат. Те вярват, че двете небесни тела напускат за определен период от време своите места на небосклона и слизат на Земята за да се уверят, че животът там протича нормално и добре.

Вярно или не, легенди или истина, утре ни очаква специален ден. Приемете го като природен феномен и начало на нещо ново, нов период в личния и служебния ви живот, а защо не и начало на нова любов и божествена благодат.

П. Петрова/www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене