Неосигурените имат 6 месеца да платят здравните си вноски

107507-petar-moskov

Гражданите с прекъснати здравноосигурителни права ще могат да ги възстановяват само след заплащане на всички дължими здравни вноски. Промяната е заложена в промените на Закона за здравно осигуряване, които влизат утре за обсъждане в Народното събрание. Те предвиждат след като законът влезе в сила, да има 6-месечен гратисен период за възстановяване на здравните права за три месеца или за три години назад. Когато този срок изтече, за възстановяване на здравноосигурителни права ще се дължат вноските от началото на започването на задължителното здравно осигуряване, а не както е според сегашните законови норми – само за три години, заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, цитиран от БНР.

Държавата да поеме здравното осигуряване на социално слабите, които не са в състояние да плащат здравни вноски, е залегнало още в промените на Закона за здравно осигуряване, допълни Москов.

В районните  служби за социално подпомагане те ще могат да предяват искане за индивидуална социална анкета и ако успеят да докажат, че наистина са социално слаби, държавата ще поеме тяхната осигуровка. Условието е тези хора да са регистрирани в бюрото по труда и да не са отказвали работа.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене