Костадин Костадинов: Чета тези дни доста коментари относно конституцията. Къде верни, къде не съвсем, къде направо пълни манипулации. Та реших да обясня някои неща, че да не се излагаме в споровете….

Чета тези дни доста коментари относно конституцията. Къде верни, къде не съвсем, къде направо пълни манипулации. Та реших да обясня някои неща, че да не се излагаме в споровете.

ДЪЛЪГ ТЕКСТ! АКО НЕ ВИ ИНТЕРЕСУВА, ПРЕМИНЕТЕ НАТАТЪК!

Преди година в СДС обсъждахме и предложихме промени в конституцията. Защото сегашната показва някои дефекти. Дефекти, които влияят пряко върху живота на хората и върху развитието на държавата.
На първо място, това е недостатъчното разделение на властите. Видно е, че Народното събрание се превръща все повече в придатък на изпълнителната власт. А трябва да бъде обратно. Защо е така? Защото това изконното българско, дори славянско, търсене на бащица. На силната ръка. На Спасител. Ние продължаваме да не можем и да не желаем да се самоуправляваме. Това трябва да се промени. Как обаче?
Сегашната конституция определя еднокамерен парламент. Като в Русия например. Ние предлагаме народното събрание да се раздели на две камари – горна и долна. Както е в по-голямата част от Европа. В долната камара ще има 120 депутати – средно по един на 50хил.човека. Ще се избират пропорционално с мандат от 4 години. В горната камара ще има 62 депутати. По двама от всяка област. Ще се избират мажоритарно за срок от 5 години. Горната камара ще контролира долната. Какъв е смисълът на тези промени? Различната мандатност предопределя качествено нов морал и принципи на политическият елит. Едната камара контролира другата. Двете контролират правителство и президент. Ходи се по-често на избори. Това дисциплинира елита и намалява лошите практики. Равната представителност в горната камара предопределя по честно разпределение на обществените ресурси, така необходимата децентрализация. Няма никакво съмнение в ефективността на това разделение.
Президентът? Нашето предложение е да се избира от двете камари на парламента с 2/3 от гласовете. Сега се избира пряко от народа и това натоварва с прекомерни очаквания. За които той няма правомощия. Освен ако не се променят. Предлагаме длъжността вицепрезидент да отпадне. Тя и сега е ненужна.
Съдебна система? Трябва да се раздели веднъж завинаги ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска. Главният прокурор се избира от прокурорската колегия и се утвърждава от двете камари на парламента с 2/3 мнозинство. Същото и за председателя на ВАС и ВКС.
Ново административно деление на страната – окрупняване на общините. Да няма общини под 10хил.жители. ВНС може да проведе такава реформа. Същевременно, предлагаме пряк избор на областен управител и областни съвети. Изцяло ново мислене и местно самоуправление. Въобще, колкото повече избори и изборни позиции, толкова по-добре.

Всичко това може да стане много лесно и бързо. Сегашното Народно събрание провежда консултации в рамките на месец и свиква Велико народно събрание. В началото на ноември се провеждат избори. С бързи темпове се приема новата конституция в рамките на около година. В края на 2021г. ВНС се разпуска и се отива на редовни избори.
Това наистина ще бъде смяна на модела и рестарт на системата.

Подарявам този текст на всички протестиращи. На всички многознайковцци и политически лузъри. На всички политици и кандидат- политици. СДС сме променяли система. Знаем какво е нужно.
Бъдете здрави!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене