Проф. Михаил Константинов: Отиваме на референдум, въпросът е дали ще имаме време той да се организира заедно с евроизборите

Константинов

Снимка: УАСГ

Отиваме на референдум, въпросът е дали ще имаме време той да се организира заедно с евроизборите на 25 май. Аз съм леко скептичен, просто защото има процедури, които могат да се проточат. Това каза математикът проф. Михаил Константинов в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.
Средният брой избиратели на парламентарни избори е около 4 милиона души. Според Константинов ако се въведе електронното гласуване се очаква да се включи един сегмент от около 500 000 души, които досега не са упражнявали своето право на вот.
„Спокойно можем да очакваме 4,5 милиона българи. Това са около 1 милион български избиратели в чужбина, от които гласуват средно по 100 000. Това са нашите съграждани в неравностойно положение – те са 300 000 души. Има около 200-300 хиляди млади хора, които не гласуват с хартийки, но биха гласували, докато си правят нещо на компютрите”, обясни проф. Константинов.
Задължителното гласуване би могло да вдигне броя на гласоподавателите, но той няма да достигне 5 милиона, смята математикът.
„Има ли смисъл да се борим за тези хора? Има, разбира се. Това са мотивирани, знаещи хора, хора, които не гласуват за пари и порции кебапчета. За мен най-важното в този сегмент са хората в неравностойно положение, защото те ще гласуват за партия, която ще улесни живота им”, заяви проф. Константинов.
Според него включването на тези категории избиратели не би довело до коренно различна картина.
„До този момент големият печеливш от гласуването в чужбина по традиционен начин е ДПС, които си докарват между три и пет мандата от гласовете в чужбина. ГЕРБ си докарва около мандат и половина до два. Очаквам този вот в чужбина да бъде разпределен. В някакъв смисъл той ще намали дяла на БСП. От 1 милион българи, живеещи в чужбина с право на глас, 250 до 300 хиляди са в Турция, всички останали не са избиратели на БСП”, обясни той.

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене