Жилището е луксозно и е разгърнато на три нива в нова сграда

20150315.peoevijuqa

Появи се на пазара за имоти най-скъпият апартамент в Благоевград, цената му е 180 000 евро, или 352 000 лв. Оказа се, че имотът е на известното в Благоевград банкерско семейство на Адриана и Кирил Пендеви, от известно време обявата за продажбата му е на видно място в сайта на популярна агенция за недвижими имоти, съобщава „Струма”.
Жилището е луксозно и е разгърнато на три нива в нова сграда, която е залепена до стария Монопол в топцентъра на Благоевград. Няколко снимки показват и интериора на апартамента, който се състои от кухня с трапезария, дневна, мокро помещение, тоалетна, склад, панорамна тераса на първо ниво; на второ ново са разположени три спални помещения, две бани с тоалетна, тераса; на третото ново е разположен дрешник-склад. Жилището е полуобзаведено, разполага с вградена кухня. Двете детски стаи също са обзаведени с мебели по поръчка. Просторната тераса пък е рекламирана от собствениците като идеална за релакс и слънчеви бани през лятото.

Кокетното жилище в топцентъра на Благоевград привлича мераклиите, но не всеки може да си позволи цената. Апартаментът на сем. Пендеви е с цели 20 000 евро по-скъп дори от аналогично като големина – 188 кв.м, и също луксозно обзаведено жилище в един от най-хубавите и спокойни райони на Благоевгад – Алеята на здравето.

Кирил Пендев, който е изпълнителен директор на „Токуда банк“ – София, и съпругата му Адриана Пендева – шеф на затворената КТБ в Благоевград, са едно от най-заможните благоевградски семейства. Видимо забогатяването им започна през 1991-1992 г., когато Пендев оглави „Балканбанк” в областния център на Пиринско, а после стана шеф на „Балканска банка” в Скопие, откъдето се оттегли при трансформирането й в „Унибанк”. Докато беше представител на фонд „Елана” в Благоевград, К. Пендев влезе в политиката и дори беше кандидат-кмет на Благоевград от ГЕРБ, заради което трябваше да се откаже от македонското си гражданство.

По същото време той купи 100-декаров лозов масив в Македония и започна производството на вино с марката „Весела Мария” – кръстена на двете му дъщери. Преди няколко години Пендеви станаха собственици и на парцел в съседното на Благоевград с. Бараково, където построиха артистична къща в македонски стил, но през 2012 г. я продадоха на благоевградския окръжен прокурор Георги Качорев и съпругата му – нотариус Миглена Качорева. Къщата заедно с английската морава около нея и площадката за барбекю бяха обявени от сем. Пендеви за продан срещу 110 000 евро.

След като успя да се отърве от селския имот, инициативният банкер построи първия в Благоевград жилищен комплекс от затворен тип в местността Баларбаши. Към 6-те къщички с цени от 90 000 до 120 000 евро има и фитнес зала, както и кафе и ресторант „Каза Адрия“, кръстен на съпругата му Адриана. Пендев даде ресторанта на българо-английското семейство Добринка и Марк Уотърхаус срещу наем от 2000 лв. месечно, семейство Уотърхаус обаче първо разредило, а после окончателно спряло плащанията. Пендев затвори ресторанта и миналата година заведе дело срещу вече бившите наематели в Районен съд – Благоевград, за да си прибере парите.

В момента Кирил Пендев работи в София, а съпругата му Адриана е в Благоевград, където е и една от двете им дъщери. За хората, близки до тях, желанието им да се отърват от тризонета в идеалния център на Благоевград не е изненада, защото семейството преди години го заключило и се изнесло да живее в една от къщите в комплекса на Баларбаши. В кооперацията, където е обявеният за продан апартамент на 3 нива, семейството живееше до построяването на комплекса. Кирил Пендев обаче имаше проблеми заради паркирането – към апартамента няма гараж и когато се прибираше вкъщи, той използваше паркомястото пред офиса на „Токуда банк“, който е в съседство с кооперацията. Мястото обаче не винаги беше свободно и понеже районът е в „синя зона”, банкерът често се ядосваше, че трябва да оставя колата си далеч от жилището./БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене