Мария Габриел: Кризата в Либия изисква да преосмислим стратегията на ЕС за региона

Мария Габ%UFFFD%UFFFDиел

Европейският съюз се нуждаем от стратегия за посрещане на предизвикателствата, свързани с кризата в Либия, защото сме пряко засегнати. Нестабилното положение в страната поражда последици не само за либийския народ, но и за другите страни от региона и ЕС. Това заяви ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП относно евро-средиземноморските отношения Мария Габриел по време на пленарен дебат в Европейския парламент. Темата беше включена за разискване на тази пленарна сесия по предложение на Групата на ЕНП.

 

Мария Габриел открои няколко елемента, на които следва да се обърне внимание в отговор на либийската криза. На първо място е необходимо ЕС да продължи да подкрепя процеса на преговорите, провеждани под егидата на ООН за политическо решение на конфликта. Трябва да се засилят дипломатическите усилия, но същевременно е нужно да се намерят реални лостове, позволяващи да се изгради съюз на всички срещу разширяването на „Ислямска държава”.

 

„Трябва да се гарантира, че усилията са обединени в една и съща посока и че страните от региона също са силно ангажирани. Необходимо е да мислим и за план Б в случай, че преговорите не постигнат желания резултат.”, заяви Мария Габриел.

 

Тя отбеляза и важността на въпроса за националното помирение в Либия. ЕС трябва да насърчава такъв процес на помирение, включващ политическа ангажираност, местни инициативи и вземащ предвид потенциала на либийските жени за постигане на мир и трайна сигурност за бъдещите поколения.

 

Не на последно място Мария Габриел подчерта важността да се управляват по-добре последиците от кризата. „ЕС трябва да се справи с хуманитарната ситуация и напълно да подкрепя страните, които приемат бежанци. Да изпревариш последиците означава да си по-добре подготвен за тях. Това е, което се очаква от ЕС”, заключи ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене