Брюксел извика Бъчварова

105739-rumiana-bachvarova

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова отпътува снощи за Брюксел за Съвета на министрите по правосъдие и вътрешен ред, пише standartnews.com. Няколко часа след като парламентът одобри номинацията й за МВР шеф, Бъчварова отиде в белгийската столица за едно от ключовите заседания на министрите от ЕС. Тема номер 1 в обсъжданията днес и утре там ще са мерките във връзка с миграционните потоци в Европа. Бъчварова и колегите й от страните членки ще приемат и частичен общ подход по общия регламент относно защитата на данните. Става дума за т.нар. механизъм за обслужване на едно гише, който да се използва при определени надзорни решения.

Предстои Съветът да обсъди и изпълнението на мерките за борба с тероризма. Важен акцент ще са последващите действия на страните от ЕС във връзка с изявлението на държавните и правителствените ръководители от 12 февруари и съвместното изявление на министрите на правосъдието и на вътрешните работи от 29 януари. Съветът вече одобри мерки срещу радикализацията и набирането на терористи.

Припомняме, че след неколкочасови дебати Народното събрание вчера одобри номинацията на вицепремира Румяна Бъчварова за вътрешен министър. 139 бяха гласовете „за“, „против“ – 69 и 1 „въздържал се“. Новият МВР министър бе одобрен с гласовете на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ.

„Да внеса малко по-ведра обстановка – днес разбрах, че г-жа Бъчварова е жена“, каза след гласуването премиерът Бойко Борисов.

„Толкова години работим заедно – никога не съм делил хората на мъже и жени, когато съм работил с тях“, каза с усмивка от парламентарната трибуна той. И веднага допълни:

„Но днес сутринта като ми каза Бъчварова: „Нали в автобиографията няма да споменеш кога съм родена?“, със сигурност разбрах, че е жена“.

Бившият МВР министър Веселин Вучков благодари на премиера за съвместната им работа и заяви, че в оставката му няма нищо мистериозно.

„Когато между мен и премиера има дори сянка на недоверие, е нормално министърът да си подаде оставка“, каза Вучков.

„Приех тази номинация, защото в програмата на ГЕРБ политиката относно МВР е изключително добре обмислена“, заяви Бъчварова след избора й.

„От днешните дебати разбрах две неща. Първото – че съм жена. За което благодаря. Второ – коментираните мои лични качества, репликите към избирателите не посочиха алтернатива и път за решаване на основните проблеми на МВР“, допълни още тя. И отбеляза, че най-належащите сред тях са битовата и организираната престъпност, миграционната вълна, корупцията в МВР и реформата в сектора.

„Ако не успеем с тази реформа, няма да направим и реформата в държавата си“, каза Бъчварова.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене