Connect with us

Анализи и Коментари

Ексклузивно! Топ прокурорът от Окръжна прокуратура Ангел Байрактарски: „Всяка свободна минута посвещавах на четенето и футбола”

Published

on

ангел байрактарски

Зам.-шефът на Окръжна прокуратура-Кюстендил Ангел Байрактарски е роден на 19 декември в град Кюстендил. Г-н Байрактарски е сред най-големите фенове на „Левски” и един от основателите на кюстендилския фенклуб, заедно с кмета Петър Паунов, депутата Кирил Калфин, както и много адвокати, прокурори, съдии и бизнесмени от Кюстендил.

 – Байрактарски е много рядка фамилията, опитвали ли сте се да разберете от къде произлиза тя?

– Дядото на дядо ми е бил знаменосец на хайдушка чета в Македония. Оттам и води началото си моята фамилия, която и днес нося с особена гордост.

– Какъв бяхте като малък, имахте ли идоли?

– Детството ми премина с книга в ръката и с топка в краката. Всяка свободна минута посвещавах на четенето и футбола. „Идоли” е малко силна дума, но още от малък съм се вдъхновявал от най-голямата личност според мен в българската история – Апостола на свободата. Разбира се, предвид футболните ми пристрастия се възхищавах на Георги Аспарухов, чието обаяние продължи да се чувства и след смъртта му.

– Имате страхотно семейство, разкажете нещо повече за хобитата на Анна и Васил?

– Имам прекрасна съпруга и чудесни деца. И Ани, и Васи, също като мен, обичат спорта. Синът ми играе футбол, ходим заедно на мачове. Даже вече е страничен съдия на футболни срещи /с една дума – байрактар/. Малката пък се увлича по спортната аеробика. Тренира усърдно, дори започна да носи медали от състезания вкъщи.

– Обичате да пътувате. Кое от местата, които сте посетили ви е направило най-голямо впечатление?

– Пътуванията ми в повечето случаи са свързани с мачовете на любимия отбор. Имам поне 15 излизания зад граница, представляващи „футболен туризъм”. Винаги и навсякъде има какво да се види. Всеки град, който съм посетил, е оставил по някакъв отпечатък в съзнанието ми. И космополитната Венеция, и величественият Рим, и старинната Прага, и подреденият Нюрнберг, и многоликият Париж… Да не ги изброявам всичките. Най-важното обаче е, че навсякъде съм с бил приятели и съмишленици, което прави пътуването страхотно. А пък и ако Левски ме зарадва, удоволствието е несравнимо.

– Вярващ човек ли сте?

– Да, вярвам в Бог, макар и да не съм фанатично религиозен.

– Как се зароди идеята за създаването на фенклуб на „Левски” в Кюстендил?

– Фенклубът на Левски в Кюстендил съществува официално още отпреди 15 години в Кюстендил. Все пак това е градът с едни от най-многобройните привърженици на синия тим в България. Преди две седмици просто беше направен един рестарт с откриване на новия дом на запалянковците. Беше наистина впечатляващо откриване. А клубът по всеобщо мнение е може би най-добрият в страната.

– Май месец ще има и параклис на Гунди и Котков на стадион „Осогово”, това радва ли ви?

– Параклисът е една хубава инициатива на по-възрастните левскари в града, членуващи във фенклуб „Гунди”. Винаги е добре, когато се създава нещо ново. Тук трябва да се отбележи, че параклисът е посветен и на всички покойни спортисти от Кюстендил, които са много и заслужават признателност.

– Вие сте голям фен на Гунди, ако сега имахте възможността да се срещнете с него, какво бихте го питали?

– Какво ли да се попита днес Гунди? Може би дали не съжалява, че не е напуснал България при предложенията, които е имал от футболните европейски грандове. Защото всъщност оставането му тук се оказа саможертва, която не знам дали заслужаваме…

– Какво е вашето мнение за футболното хулиганство?

– Тъжно и неприятно е, че този вид хулиганство действително съществува. Още по.лошо е, че у нас, вместо да отмира, то някак се самовъзпроизвежда. Може би като последица от нелекия живот на хората, от пословичните български злоба и завист. А футболът е само една игра, създадена да носи радост на хората. Обичта към любимия отбор е това нещо, което трябва да бъде определящото като отношение към спорта като цяло. В никакъв случай няма нужда от омраза към съперника.

Какво ще пожелаете на читателите на „Топ Преса”?

– Желая на читателите много, много здраве! Нищо друго не е от толкова съществена важност, за да се случва това, което искаш, да постигаш мечтите си. Нека имат повече оптимизъм и вяра в доброто и бъдещето – въпреки всички и всичко!

Страницата е подготвена от „Ice Entertainment”

Анализи и Коментари

Слух за починало момче след ваксинация подлуди Мосомище! Истината – пълни глупости!!

Published

on

Типично за консервативните общества, за заблудените хора, за вярващите в консспирации… в село Мосомище община Гоце Делчев от няколко дни насам витае смразяващ кръвта слух. 

Лична трагедия свързана с кончината на младо момче с корени от селото в живеещо в чужбина, се превърна в „дъвка“ на болни мозъци, които пропагандират, че момчето е починало след ваксинация с ваксина на Pfizer срещу COVID – 19. Тема която заслужава тотално неглижиране и публично порицание, тема която буди и съжаление към нейните „автори“, но от вчера месинджерите на медията ни направо пращят от алармиране с основен акцент – „що мълчим“. Защо сме били крили „истината“?

Каква „истина“ бе…?

Преди да разясним слручая, така както ние си знаем, ще се извиним на всеки, който се почувства засегнат от публикуване информацията за трагедията, която визираме. Въпреки че не споменаваме имена и подробности в село Мосомище и в Гоце Делчев повечето хора ще се сетят за какво става въпрос. Примете съболезнованиета ни всички опечалени и извиненията ни от името на простаците, които лъжат, че едно момче е починало след ваксинация с Pfizer.

ИСТИНАТА – слуховете са откровена лъжа. В тях няма и грам истина, дори буква, звук… Топ Преса направи и невъзможното но се увери напълно в твърденията си. Ако нямате съвест – имайте страх поне от Бога, тези които тиражирате подобни лъжи! Често нас медиите ни обвиняват в търсенето на сензации, но ето ви ярък пример кой и как ги прави тези сензации – простите, злобните и неграмотните хора. И не само тези които ги измислят – по виновни са тези които им вярват или по точно – иска да е вярно това което чуват. А това последното е болестно състояние от гледна точка на медицината.

 

Continue Reading

Анализи и Коментари

Росен Плевнелиев: Не можем да сме свободни в хаоса, нужни са правила

Published

on

Росен Плевнелиев (президент 2012-2017 г.) коментира политическите битки в предстоящите парламентарни и президентски избори.

„Много е важно да познаваме Конституцията, защото тя е правена от едни големи държавници, ползвала е най-доброто от опита на демократичните държави. Вярвам, че Конституцията на България е здравата основа, на която да стъпим. Разбира се и върховенството на закона“, посочи президентът Росен Плевнелиев в интервюто за национална медия. Той е категоричен, че не можем да бъдем свободни в хаоса. Нужни са правила и ред, изтъкна президентът.

„Държавният глава представлява, но не управлява държавата. Той представлява всички. Той е президент, който представлява единството на нацията в нейните различния“, уточни Плевнелиев.

По думите му президентът е най-доброто лице на държавата.

„Във вътрешнополитически план трябва да бъде символ на стабилност, на надграждане, на дългосрочните приоритети, на институции, на правила. Искрено се надявам, че хората ще гласуват на следващите избори проактивно. Ще се замислят и ще гласуват за този, който може да надгради демократични институции и може да представлява всички нас“, посочи Плевнелиев.

Президентът си спомни и за времето, в което е започнал бизнес в Германия.

„Отидох в Германия по скъсани дънки, нямах пари. Видях едни работещи институции. Видях как и на най-бедния и странния човек може да се помогне. Започнах собствен бизнес. Между Европа и САЩ има много пукнатини. Притеснен съм, че евроатлантическият съюз не е това, което беше“, подчерта Плевнелиев.

Държавният глава смята, че икономиката е в основата на успеха на обикновения човек, на нашата перспектива за просперитет и развитие.

„САЩ и Германия искат една успешна България. Ние сме потопени, нямаме план. Направете това, което правят германците. Да, народът вкара 6 политически партии в парламента. Какво правят те? Всяка една от тях търси диалога с другите“, каза Плевнелиев.

Continue Reading

Анализи и Коментари

Протестирайте срещу Кацаров! Но не забравяйте безумията миналата година!

Published

on

Помни ли някой как миналата година от София и градовете се излизаше през КПП-та с полицейски патрули и с попълване на декларация с каква цел пътувате? И ако не е основателна, ви връщат.

Как министърът на вътрешните работи нарече „тарикати“ софиянци, които излезли от София по празниците в началото на май по провинцията и на КПП-тата и не ги пускаха да се приберат?

Как бяха затворени не само заведения, театри и молове, ами и парковете и забраняваха да се сяда на пейка?
И как всяка сутрин генералчето с униформата и министър Ангелов ни плашеха с трупове? И Борисов каза, че след месец ще сме в ада?

Тогава се заразяваха под 100 души на ден, за разлика от Италия, но ни въведоха същите мерки.

Сега на ден се заразяват по 4500-5000, умират по 100-120, а правителството въвежда мижави меки мерки, каквито са сертификатите – въведени отдавна в Западна Европа.

И от това следват протести с блокиране на кръстовища, декларации на партии, даже нападения над министри.

Миналогодишният локдаун не бе посрещнат с такива протести. Тогава телевизиите направиха звезди хора като доц. Мангъров, който беше наопаки на всички мерки в цивилизования свят, твърдеше, че до лятото вирусът ще изчезне, защото е с животински произход, твърдеше, че няма смисъл от предпазни мерки, всички ще се заразим, ще изгорят сухи съчки и ще постигнем стаден имунитет, и т. н.

Сега за нашенеца епидемията сякаш е приключила и той не иска никакви предпазни мерки.

Не щем локдаун, не щем сертификат, не щем маски, не щем ваксини… Неща прилагани в цивилизования свят, у нас не ги приемат

Continue Reading

Анализи и Коментари

Риск от изчезване заплашва 1 на всеки 5 вида птици в Европа

Published

on

Морските и грабливите са най-бързо намаляващите групи

Един на всеки пет вида птици в Европа е пред риск от изчезване. Това сочи публикуваната от BirdLife International Червена книга на птиците в Европа за 2021 г.

Тя прави преглед на регионалния риск от изчезване на 544 вида птици в над 50 държави и територии в Европа и следва категориите и критериите на Червената книга на IUCN.

Данните са публикувани в седмицата, в която в рамките на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие се
обсъжда нов план за справяне с кризата, пред която е изправена световната дива природа, пише БГНЕС.
Поради чувствителността на птиците към всякакви промени в околната среда, те са идеален индикатор за това как се справя нашата планета. Целият живот на тази планета е свързан, така че когато птиците са в опасност, значи всички ние сме в опасност.

Някои от основните изводи от проучването включват:

1 от всеки 3 вида птици в Европа е намалял през последните няколко десетилетия. Морските птици, дивите птици, блатарите и грабливите птици са най-застрашените и най-бързо намаляващи групи птици в Европа.
Морските местообитания, както и земеделските земи, влажните зони и пасищата са местообитанията с най-застрашени и/или намаляващи видове.

При някои основни класификационни групи, при които се наблюдава значителен спад са патиците и блатарите.

71 вида (13%) са застрашени в Европа.

Други 35 вида (6%) са почти застрашени.

5 вида все още се водят регионално изчезнали.

Основните фактори за намаляване на популациите на птиците, наблюдавани в европейските местообитания, включват:

Широкомащабни промени в земеползването, интензивни селскостопански практик,  свръхексплоатация на морските ресурси, замърсяване на вътрешните води, развитие на инфраструктурата, неустойчиви и често използвани практики в горското стопанство и много други.

Състоянието на костенурката гълъб продължава да бъде уязвимо, тъй като интензивните земеделски практики унищожават местата ѝ за размножаване, а мощните вредители водят до значително намаляване на наличната храна.

„Птиците живеят на тази планета по-дълго от нас, но със скоростта, с която хората експлоатират и разрушават, някои видове са на път да изчезнат. Там, където птиците са в беда, природата е в беда“, каза Анна Станева, временно изпълняващ длъжността ръководител на отдел „Опазване на околната среда“ на BirdLife Европа.
„Популациите на птиците в Европа намаляват главно, защото губят местообитанията си, а за това има решения. Широкомащабните възстановителни дейности, както и опазването на малкото останали естествени местообитания в Европа, ще помогнат не само на птиците да оцелеят, но и на човечеството“, коментира от своя страна Клер Ръдърфорд, специалист по опазване на видовете в BirdLife Европа.

„Резултатите показват, че не успяваме да управляваме земите, сладководните басейни и моретата си по устойчив начин. Искаме и се нуждаем Европа да бъде водеща в света във възстановяването на природата, но за да се случи това, не е необходимо нищо друго освен трансформация на нашите икономики. Тази трансформация трябва да започне сега, в рамките на Десетилетието на екологичното възстановяване, наречено така от ООН“, призова Мартин Харпър, регионален директор на BirdLife Европа.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ