„Граничар“ Копривлен спечели осмия турнир Йоанис Томопулос

футбол

„Граничар“ (Копривлен) спечели осмото издание на традицион­ния футболен турнир в памет на Йоанис Томопулос и всички по­чинали футболисти, играли за местния тим. Домакините взеха при­за в оспорвани мачове с „Пирин“ (Брезница), „Канина“ (Гърмен) и „Единство“ (Дъбница).

Стартът на надпрева­рата даде кметът на се­лото Иван Динчев, след което бяха положени цветя на паметната пло­ча на един от най-голе­мите радетели за отбора Йоанис Томополус. По негово времето, клубът изживя най-големия си разцвет. През първата половина на 90-те годи­ни той имаше амбиции за влизане дори във „В“ група и си съперничеше с клубове от областите

Перник, Кюстендил. Жребият отреди до­макините да срещнат в мача на откриването от­бора на „Канина“ (Гърмен), а „Единство“ се изправи срещу „Пирин“ (Брезница). „Граничар“, в чиито редици за поредна година игра синът на Йо­анис Томополус – Ма­рио, успя да победи с класическото 3:0 като всичко бе решено във втората част след слабо и неатрактивно първо полувреме, за разоча­рование на местните привърженици, заели място на трибуните. На полувремето треньорът Самаров направи две смени, като в игра се появиха Божидар Бой­чев и отбелязалия 11 гола през есенния дял на първенството бивш състезател на „Пирин“

(Гоце Делчев) Мустафа Шериф. Това даде ефект и именно Мустафа Шериф откри резул­тата в 55-та мин. Малко по-късно той отново се разписа, а в 83-та мин. след негов пробив по крилото и ниско цен­триране Велко Баханов оформи крайното 3:0 за домакините.

Втората среща бе мно­го по-оспорвана и след като „Единство“ успя да поведе с 1:0, „Пи­рин“ (Брезница) хвърли всички сили в атака, а напрежението в реди­ците намери отражение в няколко остри влизания, които предизвикаха нерви на терена. Страс­тите обаче бяха овладе­ни от главния съдия на турнира Георги Бойчев, туширал на време пред­поставките за неприят­ни сцени. Отборът на брезничани успя да из­равни резултата в среда­та на втората част и при 1:1 завърши редовното време. При последвали­те дузпи нервите на иг­рачите от Дъбница бяха по-здрави и те ликуваха с краен резултат 5:2.

На следващия ден липсата на мотивация у „Канина“ (Гърмен) ока­за своето влияние и те претърпяха тежко пора­жение с 5:0 от „Пирин“ (Брезница) в спора за трето-четвърто място, което бе посрещнато много емоционално от агитката им, дошла да ги подкрепя.

За финалния двубой треньорът на домакини­те изненада привърже­ниците на отбора, след като с личното му съ­действие зелено-белият екип облече бившето орле и доскорошен иг­рач на „Места“ (Хад­жидимово), Димитър Парасков. По познатия сценарий от първия мач, копривленчани не успяха да отбележат гол. Класата на вратаря на „Единство“ Георги Богданов обезвери офанзивните футболисти на съперника. След по­чивката се видя сериоз­на промяна в играта на „Граничар“. Отборът се хвърли в атаки още от началния сигнал на второто полувреме. В предни позиции започна безотказно да действа тандемът Мустафа Ше­риф и Димитър Парасков. Двамата бивши иг­рачи на „Пирин“ (Гоце Делчев) показаха добър синхрон и се оказаха печеливша комбинация. Те бяха в основата на успеха на своя отбор, след като Мустафа Ше­риф отбеляза три гола, като за два от тях Ди­митър Парасков имаше основен принос, асистирайки при реализира­нето им.

Добра, игра на връх рождения си ден, показа навършилият 20 години Иван Уручев. Завърна­лият се на футболния терен, след тригодишно отсъствие, Кирил Пра­матаров също се вложи с цялото си сърце в дву­боите на своя отбор.

При церемонията за награждаването бивши футболисти на „Грани­чар“ наградиха с инди­видуални награди и от­делните футболисти.

Голмайстор на турни­ра стана нападателят на домакините Мустафа Шериф със своите 5 по­падения. Единодушно за най-добър вратар бе определен Георги Бо­гданов от „Единство“ (Дъбница). Най-добър халф стана Ибраим Бекташ от „Пирин“ (Бре­зница).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене