Мечките в Белица се събудиха

65469-632x358

Напук на завърналата се зима, част от мечките в парка над Белица се събудиха от зимен сън. Най-нетърпеливи се оказаха 5 от обитателите. Вместо слънце, обаче първото, което мечките видяха беше сняг.

След събуждането, първи стъпки в снега прави Мишо. Подведен от предходните слънчеви дни, мечокът решава да излезе от бърлогата сислед няколко дни излежаване. Навън, обаче времето го изненадва и дрямката отново го наляга. Това се случва с останалите будни мечки.

„Мечките не са толкова активни. По-ленивички са, ходят бавно, почиват си повече, лежат през по-голямата част от деня,  но сега след като зимата се завръща, може би те ще се скрият за определен период от време, няма да излизат”, коментира един от гледачите, Бранимир Капсъзки.

Сега събудилите се мечки са подложени на диета, макар по време на зимния си сън да са загубили голяма част от теглото си. „Захранваме ги по-малко количество. Сега те получават по около 4-5 кг на ден плодове, зеленчуци”, обясни гледачът Васил Мадолев.

И тази зима се намериха мечоци, които не пожелаха да спят. Единият е Монти, а другият мечокът Наско. През есента той беше докаран от пловдивския зоопарк, за да ремонтират клетката му там. Преместването на мечока, обаче му докарва нервен шок. Оказва се, че Наско има страх от открити и широки пространства и тъгува за тясната си клетка в зоопарка.

Монти, пък имал други проблеми. „Монти беше кастриран есента. Това му повлия. Зимата също го изненада, както всички нас и в момента продължава да ни изненадва”, заяви Васил Мадолев.  Ако времето се затопли до края на март и останалите 20 мечки трябва да се събудят от зимен сън./Нова ТВ

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене