Синдик продава за 1 800 000 лв. огромна кооперация в центъра на Благоевград заради дълг на фирма-строител от 1 млн. лв.

70008-632x358

Тази сграда на ул. ‘Менча Кърничева’ №1А в Благоевград се продава за 1,8 млн. лв.

Синдик продава огромна недовършена жилищна кооперация в топцентъра на Благоевград за 1 800 000 лв. заради непогасен кредит на строителя към ОББ АД, клон Перник, за 1 млн. лв. Става дума за шестетажната сграда с площ 977 кв.м на улица „Менча Кърничева“ №1А, под градската градина, до бившите тютюневи складове.

Това е един от най-атрактивните райони на Благоевград, където цената на квадратен метър ново строителство върви по 1000 евро, а през 2007 г., когато е стартирало строитетелството, заради големия бум на имотния пазар по онова време дори стигна и до 1300 евро.

Теренът е бивша собственост на „Благоевград-БТ”. През 2007 г. той е предоставен на пернишката фирма „Инфрострой 2001“ ЕООД за строителство срещу 30% обезщетение, което в момента се изразява в един жилищен етаж – трети, плюс офиси на първия и подземни гаражи за цигаренното дружество.

Същата година фирмата-строител, представлявана от Елза Миткова Александрова, учредява договорна ипотека на бъсещата сграда срещу заем от 1 млн. лв. от ОББ АД, клон Перник, който се отпуска, за да я построи.

Според приложеното описание сградата трябва да е на шест етажа, с подземни гаражи, сутерен, магазин на партера, офиси на втория етаж, три жилищни етажа плюс един мансарден етаж. Лихвата по кредита е 9,25%, а срокът за погасяването е 5 юли 2010 г. До тази дата обаче „Инфрастрой 2001“ ЕООД не успяват да погасят кредита и започват процедури от страна на кредиторите да си върнат вземанията. Така фирмата е обявена в несъстоятелност и е назначен синдик в лицето на Тихомир Найденов от София.

Пред „Струма“ г-н Найденов обясни, че вече от месеци се опитва да продаде сградата в центъра на Благоевград, но безуспешно. „Досега две фирми са проявили интерес, но до сделка не се е стигнало. Само миналата седмица водих на оглед четирима кандидати, но проблемът е, че сградата има само Акт 14, няма Акт 16, а освен довършителни работи по нея, трябва да се построи и трафопост, за което ще са нужни до 150 000 лв. – обясни синдикът. – Ако сградата бе завършена, щях лесно да намеря купувачи, като продавам апартамент по апартамент, защото районът е хубав, а и сградата е с добра архитектура и разположение. Но сега съм принуден да търся някой да купи цялата сграда и да я довърши, след което да продаде жилищата и да изкара печалба”, обясни Тихомир Найденов.

Много от кандидат-купувачите се отказвали и заради плесента и мухъла по горните етажи, където заради запушените сифони на терасите жилищните помещения се наводнили. „Това е дребен дефект, който се оправя, но когато става въпхрос за милиони левове, хората са предпазливи”, обясни синидкът.

Заради дълга на „Инфрастрой“ и „Благоевград-БТ” не могат да ползват собствеността, която са придобили чрез обезщетение. В съседен имот преди няколко години получи право да строи срещу обезщетение на собствениците на имота бизнесменът Петър Байкушев чрез фирмата си „Монолитстрой“. В сградата от години вече живеят хора, докато съседната е необитаема вече осем години.

struma.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Start typing and press Enter to search