Остава бедственото положение в област Смолян, през нощта затварят за почистване всички третокласни пътища в областта (ОБЗОР)

388798b9defedc7f4aff6a653c8dd5fb

Смолян. Остава бедственото положение в област Смолян. Четири общини също са обявили бедствено положение и това са Рудозем, Смолян, Мадан и Неделино. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян заместник – областният управител, Адриян Петров. Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов е в област Смолян и заедно с областния управител на Смолян Недялко Славов правят обход на бедстващите общини, като ще посетят Рудозем и Златоград. Засега електрозахранване има в по-голямата част от населените места от общините Смолян, Чепеларе Пампорово и Девин, в останалите общини повечето населени места са без ток. Петров уточни, че снеговалежите продължават и продължават да падат дървета навсякъде. Все още не е осигурено ел. захранване за рудниците в миньорските общини, като част от тях вече са наводнени. „Притеснителното е, че няма връзка с общините Баните и Борино и не знаем каква е ситуацията там. Сериозно е и в Арденското корито, заради падащи дървета, като там е насочена друга техника. Проходите се почистват и не са затворени като за тях се ползва и роторен снегорин от военните. В Смолян са мобилизирани техники от доста фирми в града”, допълни Адриян Петров. „Няма информация за Баните и Борино, като може и те да са обявили бедствени положения, но нямат връзка с тях. До момента през телефон 112 няма обаждания за бедстващи хора, но на много места заради липсата на електрозахранване и мобилни връзки, може да има бедстващи хора, но да не могат да се свържат с нас”, каза Петров. Той призова жителите на област Смолян, предвид продължаващите снеговалежи, ако нямат наложително пътуване да не го правят, защото излизането навън е опасно.

От 19.00 часа тази вечер до 7.00 часа утре, 8 март поради усложнената метеорологична обстановка се ограничава движението по всички третокласни пътища в област Смолян. Това съобщиха от Областното пътно управление – Смолян. Забраната е за всички видове моторни превозни средства. Единствените второкласни пътища обаче, по които водачите могат да пътуват през тази нощ са ІІ-86 Асеновград – Рожен – Рудозем – границата и Батак – Доспат. На всички пътища ще има полицаи, които ще предупреждават шофьорите, че движението по пътищата е забранено, с цел да се почистят пътните настилки. Ограниченията в област Смолян за движение на всички автомобили с вериги, а на товарните без ремаркета и полуремаркета през всички проходи остават. Остава висока опасността от падащи дървета по всички пътища в областта.
Нели ГЕРГЬОВСКА/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене