Градът: Оставка за Айдън Мохамед!

14

Докато „този“ е духовен водач на мюсюлманите в Югозападна България, нищо добро не чака региона и най-вече родния ни Гоце Делчев! На мюфтията му хареса да бъде „жертвата“ и си повярва, че може да разиграва и християни, и мюсюлмани, за да си прокара намеренията за строеж на нова джамия в града! Само за сведение проектът струва около 8 милиона лева!

Симеон ВАЛЕНТИНОВ

Лидерът на НПО „Активна съвест“ Андон Балтаджиев, в едно с всички свои съмишленици и поддръжници, изпрати протестна декларация в редакцията на вестник „Градът“, адресирана до редица институции и други медии. В нея остро се осъждат вандалските прояви над мюфтийството в град Гоце Делчев, които породиха невиждан скандал, застрашаващ според нас дори местната обществена сигурност. Видимо притеснени от това от „Активна съвест“ настояват районният мюфтия моментално да си подаде оставката. „Това е самозабравил се човек, който видимо прави интриги, за да прокара най-крупната си цел – строеж на нов ислямски МОЛ, наречен смело „джамия“ в град Гоце Делчев. Проектът е за близо 8 милиона лева, които ще минат през ръцете и подписите на Айдън Мохамед. Всичко останало са само популистки приказки за хвърляне на прах в очите над бедните братя мюсюлмани. Вижда се, че на Айдън Мохамед му се хареса да бъде „жертва“, след така наречените от него „провокации“, а иначе казано патриотични прояви със закачване на знаме на старата джамия в града „Караджъ паша“ и реши да продължи по-нагло „традицията“. Ето защо ние от „Активна съвест“ сме убедени, че хора от мюфтийството стоят зад наглите провокации и гаври с мюфтийството в Гоце Делчев и в Благоевград. Така темата за строеж на джамия в Гоце Делчев и обявяването на джамията в Благоевград за действаща са вече супер актуални. Това е целта на Айдън Мохамед – разделяй и владей. Тук е мястото да отбележим един факт, който беше излъчен само и единствено в сайта на Топ Преса едно към едно. Другите медии го скриха.
Поради факта, че миналата година председателят на гражданското сдружение „Активна съвест“ – Андон Балтаджиев, окачи българското знаме на минарето на старата джамия и сам призна за деянието си тогава, органите на реда хвърлиха съмненията върху него.
Преди дни Балтаджиев бе подложен на полицейски разпит.
„На сградата на мюфтийството са монтирани камери. Защо в нощта на поругаването камерите са били изключени?”, пита Балтаджиев.

15

Според него, обидните надписи и националистически знаци са инсинуация на самото мюфтийство. Целта е да се сплотят мюсюлманите около ДПС за по- добри резултати в предстоящите избори. Балтаджиев също призовава компетентните органи да разкрият час по-скоро извършителите и да се накажат според закона.
– Г-н Балтаджиев, след вандалските надписи по стените на мюфтийството в Гоце Делчев, плъзнаха слухове, че от сдружение „Активна съвест”, и по конкретно вие, сте бил извършител на това деяние. Защо сам изявихте желание да направите изявление пред нашата камера? Какъв е вашият коментар по този случай?
– Да, истина е. Дори лично ме извикаха в полицията органите на реда, за да ме разпитват за тези надписи, които са провокация спрямо мюсюлманите в града и околията. Както знаете, всичко тръгна от вашата медия „Топ Преса” и мина дори през известни турски медии, които се разшумяха много здраво за това нещо. Бях извикан и разпитан дали имам някакво участие в извършването на тези надписи.

photo_verybig_1404073

Моето мнение е, че един ден, когато закачих българското знаме на старата джамия „Караджа паша” при Трето основно училище в Гоце Делчев и сам заявих, че съм го поставил, в което не намирам нищо лошо, защото това е български паметник на културата и трябва да се вее българското знаме.
– И в тази връзка те решиха, че вие сте извършител и на това вандалство сега?
– Да. Явно свързаха нещата с това нещо, защото, както ви е ясно, правехме и протести за строежа на нова джамия и единствено викат мен и „Активна съвест” – аз съм председател на това сдружение. Няма конкретна жалба срещу мен, но просто бях разпитан.
– Защо поискахте думата? Каква е вашата версия?
– Най-много ме засегна статията във в-к „Градът”, в която директно се обвиняват патриоти за това нещо. Това са пълни глупости! Направили сте една статия, без да проверите нищо, без да потърсите различните гледни точки, без да направите разследване. Направо сте писали! Ясно се вижда, че има камери на мюфтийството. Защо тези камери не са работили същия ден? Защо са били изключени? Аз на моята къща имам камери – ако не работят, причината е в мен или в някой от семейството ми. Може ли някой да спре камера на сграда, без да участва вътрешен човек?!
Лично моето мнение е, че всичко това е в посока сплотяване на колектива. Явно наближават избори. Някои хора искат да си сплотят колектива, да обединят хората мюсюлмани, което мисля, че е лош коз, защото така насаждат напрежение между мюсюлмани и християни.
Както знаете, в събота, на 28 февруари, ще има състезания по повод Тодоровден в Гоце Делчев. 50% от участниците в тази инициатива сме християни, другата половина са мюсюлмани. Ние сме приятели, събираме се заедно, организираме празненства, различни мероприятия… Как може такива неща да стават точно в навечерието на подобни празници.
– Според вас, това ще помрачи ли празника, който вие организирате – надбягването с коне?
– Няма как да го помрачи, защото хората не са будали вече. Мисля, че това време отмина вече – с неграмотните хора по нивите, които командваха и ползваха само на избори, така че ние сме си приятели с мюсюлманите и ще си останем такива. А за това кой какво е написал и какво е направил е време органите на реда да си свършат работата, да си направят разследването, защото там има доста магазини с доста видеонаблюдения, които могат да изискат, за да се види кой какво е направил! И защо най-вече същата вечер на мюфтийството камерите не са работили? Ето този въпрос искам да задам на г-н
Айдън Мохамед! Защо неговите камери точно в същия ден не са работили?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене