Премахват висящите над Креснеското дефиле скали

109639-svlachishte-kresna1

Продължава укрепването на свлеклия се преди 3 дни скат на ГП Е-79 в Кресненското дефиле, предстои обрушване на опасния участък, предаде БГНЕС.

Свлачището е разчистено, в момента се копае временен път, за да качат багер-чук върху свличащия се скат.

Рано сутринта на 5 март се свлече около 50 куб. м. скална маса и затвори и двете платна на главния път. От четвъртък сутринта движението се осъществява по стария път между свлачището и река Струма.

Вчера багер започна прокопаването на временен стръмен път, за да се достигне до върха на свличащия се постоянно през последните години скат. Пътят се прави, за да се изкачи върху ската багер-чук. Той ще разбива отгоре двата нестабилни скални ръба в началото на склона.

Докато му проправят пътя, багерът-чук разбива скалите между свлачището и стария път, по който в момента се осъществява трафика. Участъкът се разчиства, за да се отвори място за материала, който багера ще сваля от ската.

След стабилизирането на времето ще започна най-мащабното обрушване на Кресненското дефиле, каза областният управител Бисер Михайлов.

На около 500 метра след свлачището, паднало в четвъртък, има друг опасен участък. Той се свлече на два пъти на 6 и 7 февруари. Това стана при Османската чешма, където също има разширение на пътя за паркинг и така бе избегнато спирането на трафика.

Реално Кресненското дефиле не е обрушвано от 35 години. Преминаването на автомобилите през 15-километровия участък за водачите е „руска рулетка“. За щастие до сега при всичките свлачища – кални и скални, няма пострадали.

След двете свлачища от 6 и 7 февруари започна оглед на опасните участъци от специалисти на Областно пътно управление. След тези огледи е възложено изготвянето на технически задания за обрушване на надвисналите над Е-79 скали.

Веднага след стабилизирането на метеорологичните условия ще започне обрушването на опасните скатове. Те с в участъка от входа на дефилето откъм Симитли до разклона за с. Стара Кресна.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене