Симеон Стоичков: Хванеш ли се на хорото, връщане назад няма

Stoichkov

Симеон Стоичков е роден на 12 септември 1988 г. в Благоевград. От малък се увлича по различни видове спорт като: футбол, спортна стрелба, бейзбол и баскетбол. Но над всичко надделява страстта му към колоезденето и ските. Кара ски от съвсем малък, като е самоук, а с колоездене се занимава от 2010 г. Първото му дълго каране на колело става през август 2010 с хора от тукашния вело клуб. През 2011 взима участие в два от етапите на първият Благотворителен Веломаратон на България за безопасно колоездене, които са: Благоевград – Велинград и Велинград – Пазарджик. За една година той навърта на старото колело 3737 километра, от който повечето са по пресечен терен. През 2012 карането му с новото колело повече се състои от групови карания с приятели от региона и София. Тогава той навърта 4800 км за една година. През юни 2013 за първи път прави 200 километра за два дни на организирана обиколка на планина Беласица. По време на обиколката се минава през две държави: Македония и Гърция. През юли 2013 Симеон взима участие в един еко проект, по които за осем дни група колоездачи карат колела в Македония и България. В края на месец юли той взима участие в двудневно състезание по планинско колоездене във Банско, на което се класира в мъже елит 15-ти, а в генералното класиране е 45-ти. Септември 2013 се записва да учи в Югозападен Университет „Неофит Рилски“, специалност „Филмово и Телевизионно операторство“, но това не му пречи през 2014 да вземе три участия в състезания, при който две от тях за издръжливост.

Как успяваш да съчетаваш толкова разнородни интереси?
В интерес на истината започвах един спорт, задържах се три максимум четири месеца и като установя, че това не е моят спорт продължавах напред с друг спорт докато не установих точният спорт за мен.

В крайна сметка кое надделява?
– След като пробвах толкова много спортове, колоезденето надделя. Установих, че точно това е този спорт, който е за мен.

Спорта изисква ежедневна подготовка. Колко време отделяш за да поддържаш форма?
– Не съм имал кой знае каква подготовка. Единствената подготовка е била ежедневното ми каране на колело по 40 – 50 километра на ден, понякога и повече.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене