Бившият игумен на Роженския манастир епископ Данаил разследван от US властите за укриване на сексуално насилие над момиче

_MG_6250

Епископ Данаил в центъра

 

Вместо да провери какво става в „St. Innocent Academy“. викарият на митрополит Йосиф казал на непълнолетната тогава девойка, че след като не е крещяла достатъчно силно. значи не е била изнасилена, твърди съпругът на Рейчъл Ван Сикъл

Властите в Аляска започна­ха разследване на общо 15 оп­лаквания на бивши и настоя­щи ученици в православната академия „St.. Innocent Acad­emy“ в американското градче Кодиак, в което се забърква и името на бивш игумен на Роженския манастир. Това са 15 лични истории, публикувани на сайта academyabuse.info, спо­ред които в поправителния дом, който е откъснат от све­та, системно се извършва пси­хически и физически тормоз. Училището за трудни деца е ре­лигиозна институция и е под шапката на Българската православна църква от повече от 10 години. Въпреки че в акаде­мията не учат или работят бъл­гари, тя е част от епархията ни в САЩ.

Обвиненията на децата са срещу местния свещеник отец Паисий и викария на американ­ския владика Йосиф – бившия игумен на Роженския манастир епископ Данаил, който знаел какво се случва в поправител­ния дом, но вместо да се на­меси, обвинил тях за извраще­нията.

Учениците в православната академия твърдят, че са мал­третирани вербално, психичес­ки и физически от отец Паисий. Според тях те се обръщали нееднократно към българската църковна институция, но без успех, защото реални последс­твия така и нямало. Тогава уче­ниците решили да публикуват историите си на сайта academyabuse.info, откъдето успели да заинтригуват власти­те в Аляска.

В сайта бивши и настоящи студенти описват как отец Паи­сий е издевателствал над тях. Един от разказите описва сце­на, в която момче било блъс­кано в стената от отеца. В дру­го писмо съпругът на Рейчъл Ван Сикъл, бивша студентка в академията, разказва как тя е била изнасилена по време на пътуване с църквата до Румъ­ния. По онова време Рейчъл била непълнолетна. Според нея и съпруга й, когато тя се при­бира в САЩ и разказва за случ­ката на отец Паисий, свещени­кът защитил мъжа, обвинен за деянието. „Той ми каза, че ако съм целунала мъжа, значи съм искала да правя всичко друго с него“, казва Рейчъл в разго­вор с българския епископ Да­наил. Според съпруга на Рей­чъл дори след този разказ Да­наил не показал никакво съ­чувствие и хвърлил вината вър­ху нея. „Казал й, че след като не е крещяла достатъчно сил­но, значи не е било изнасил­ване“, пише съпругът на Рей­чъл в сайта.

Епископ Данаил, с когото миналата седмица се свърза­ли журналисти от един от из­лизащите в САЩ и Канада вес­тници на български език, отре­къл обвиненията, но не поже­лал да коментира в детайли разговора си с Рейчъл. Въпре­ки това преди няколко дни той посетил академията „St. Inno­cent Academy“, изпратен от са­мия митрополит Йосиф. Няма информация за същността на визитата му, разговарял ли е с местните ученици и академич­ния състав, както и с отец Паи­сий.

От канцеларията на Йосиф са уведомили само, че Българ­ската православна църква ще свика специален църковен съд, който да разгледа оплаквания­та и да вземе решение. Очаква се това да стане около 20 март.

Междувременно обаче все повече бивши и настоящи въз­питаници на академията раз­казват в сайта какво са прежи­вели, докато са се обучавали там под егидата на БПЦ, Йосиф и Данаил..

Според Рей Ричардс, който напуснал „St. Innocent Academy“npe3 2008 г., освен Данаил с извращенията в ака­демията бил запознат и лично Йосиф, на когото няколко сту­денти се обаждали и писали писма. Никой не реагира, каз­ва Рей, и изразява надеждата да има развитие, след като оп­лакванията им са станали пуб­лични.

Искаме да видим отец Паи­сий наказан или по-скоро – от­странен, конкретизира се Рей. физическият тормоз според Джейкъб Поусън, който също е бивш студент, е бил рядко явление, но психическото мал­третиране е било и все още е всекидневие за подрастващи­те в този поправителен дом. Понякога отец Паисий ни ин­структираше да направим жи­вота на някого в академията ад. Помня как бяхме инструктира­ни да сграбчим един 13-годишен ученик за глезените и пос­ле да го стоварим на пода, да­ва пример той.

Историите на бившите въз­питаници на дома „St. Innocent Academy“ са шокиращи предвид православното естество на уче­бното заведение. По техните ду­ми е почти невъзможно за тий­нейджърите, попаднали там, да си тръгнат, тъй като академията се намира на остров в Аляска, а единственият ферибот струва скъпо и не идва често. Междув­ременно епископ Данаил и мит­рополитът на Българската пра­вославна църква Йосиф, отго­ворни да контролират акаде­мията, са на хиляди километри разстояние в Ню Йорк и на практика студентите и ученици­ те могат да контактуват с тях са­мо по телефона или с писма, което невинаги им се удава.

Предполагаемите жертви на отец Паисий са започнали и пе­тиция до митрополит Йосиф, ка­то призовават всеки, който е бил жертва на тормоз по един или друг начин, да се присъеди­ни, за да може духовният съвет да вземе обективно решение.

Припомняме, че епископ Данаил бе най-довереният чо­век на покойния вече Неврокопски митрополит Натанаил. С ходатайството на митрополи­та Данаил бе определен за дясна ръка на владиката на Америка, Канада и Австралия Йосиф преди доста години, но дълго време не можа да напус­не България и през този период се скри в Роженския манастир, който управлявашще като игу­мен. Според хора от църковни­те среди българските власти и щатските им колеги не го пус­кали, тъй като бил основен сви­детел на Натанаил Неврокоп- ски по делото за садистичната екзекуция през 2002 г. на отец Стефан Камберов от Банско. Едва преди 3 г. епископът хва­на самолета за Ню Йорк, а На­танаил го изпрати със заръка­та да не се възгордява на но­вата служба, а да следва Бо­жия път и да помага на хората.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене