Специалност „Опто- и наноелектроника” разкриват в новия Технически факултет на ЮЗУ, сформират нова катедра „Компютърни системи и технологии”

65113-632x358

В първия работен ден след почивните дни вчера в Техническия колеж, който вече официално е факултет към ЮЗУ „Н. Рилски” – Благоевград, течеше трескава работа по новата учебна документация. След процедура, продължила близо година и половина, излезе и дългоочакваното министерското постановление за преобразуването. Преобразуването на колежа във факултет се определя от необходимостта от инженерни кадри за шевната индустрия, електрониката и комуникационните технологии. Подчертава се увеличеното търсене на инженери, радиоинженери, програмисти, специалисти по електроника и конструктори, е записано в постановлението.

До момента колежът извършва прием в три специалности: „Комуникационна техника и технологии”, „Електроника” и „Моделиране, технологии и мениджмънт в шевното производство”, като след 3-годишно следване завършилите придобиват висше образование с квалификационна степен професионален бакалавър. С приетото постановление новият факултет към университета ще обучава инженери бакалаври, магистри и докторанти.

Освен трите утвърдени се разкрива нова специалност – „Опто- и наноелектроника“, а „Компютърни системи и технологии“ от Природо-математическия факултет се прехвърлят в новото звено. Наред с това освен двете съществуващи катедри „Електронна и комуникационна техника и технологии“ и „Машиностроителна и текстилна техника и технологии“ ще се сформира и трета – „Компютърни системи и технологии“.

„Вече започнахме работа по изготвянето на приравнителни учебни планове, актуализиране на учебните програми и документацията. На базата на тях НАОА ще извършва и новата акредитация на професионалните ни направления. Имаме и 2-г. срок, в който трябва да извършим тези промени“, сподели доц. Иванка Георгиева, която на практика е последният директор на колежа, тъй като предстои избор на нов факултетен съвет и деканско ръководство.

Доц. Георгиева обяви и друга важна новина – че всички, завършили с предходните 28 випуска на колежа, ще имат право да се обучават по изравнителните учебни планове и съответно да придобият по-висока образователна степен, а настоящите студентите със заварено положение ще продължат следването си по държавна поръчка.

„Разполагаме с ядро от професори, доценти, асистенти. Екипът ще бъде доокомлектован с преподаватели с подходяща квалификация от другите факултети на университета“, каза още доц. Георгиева.

Студентите също изразиха задоволството си от преструктурирането, като всички са изявили желание да продължат образованието си в новия факултет. „Доволни сме от подготовката си тук. Тя е на много високо ниво. Ще продължим да учим за бакалаври и магистри, като по този начин ще награждаме знанията си”, заявиха третокурсниците Емилия Георгиева, Гергана Георгиева и Владо Кьорбашиев.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене