ПОДАЙ РЪКА! Добри хора помогнаха на останал без дом благоевградчанин

64971-632x358

В началото на месец февруари екипът на вестник „Струма” стартира на сайта struma.bg нова социална кауза „Подай ръка!”. Правим това, след като вие, нашите читатели, реагирахте спонтанно на разказаните във в. „Струма” истории за хора с тежки съдби и за талантливи деца, които имат нужда от подкрепа, и вие им я дадохте!

За по-малко от месец социалната ни кауза набра небивал интерес, десетки се отзоваха и поискаха да помогнат. Вашата човещина и съпричастността ви са трогателни.

С нашите истории Ви показваме какво сме направили и какво ни предстои.

През април миналата година в полицейската сводка се появи рутинна информация за изгоряла барака в района на благоевградската болница. Репортерска проверка на вестник „Струма” установи, че това е била напълно оборудвана за живеене дъсчена постройка, при това с цялото недвижимо имущество на Методи Бакалски. Дългогодишен работник на „Зърнени храни“, „Печатни произведения – транзитен склад“ и Станцията на младите техници, бай Методи се пенсионира и започват неволите му – сестра му заграбва и неговата половина от бащиния апартамент и той е принуден да си скове въпросната барака над болницата, за да не спи по пейките. Приятели му я обзавеждат със стари мебели и посуда, пенсията му стига за храната и лекарствата и така до 1 април 2014 г., който за бай Методи съвсем не е ден на шегата, а става ден на най-голямото нещастие в живота му. Тогава избухва газовата бутилка в бараката и връща живота на бай Методи на нулата, оставяйки го само с дрехите на гърба му.

Първият човек, който реагира на интервюто с М. Бакалски във в. „Струма“, бе създателят и собственикът на Младежкия театър в Благоевград Бранимир Митов. Още преди да изчете материала докрай със сутрешното си кафе, Брано вече бе изготвил план за помощ на бай Методи – предложи му собствената си къща в с. Рилци, която е празна. Пострадалият пенсионер обаче отказа заради пчелите, които гледа в района на болницата, и преди да се стъмни театралът му донесе американска палатка с дюшеци и завивки и сам му я разпъна, за да може възрастният човек за пръв път от две седмици да си опъне краката /дотогава спеше свит на кълбо в старата кола, която му докарал негов приятел/. Човещина проявиха и от Паспортна служба, където спешно и без всякакви такси издадоха на бай Методи нова лична карта, защото старата му изгоря заедно с бараката.

Ще продължим да ви разказваме за хората, на които помагаме чрез вас.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене