Градът: Трима млади лекари ще се върнат да работят в Гоце Делчев, общината финансира специализацията им

17

Д-р Емине Ролева: „Мечтаех да завърша, да се дипломирам, да дойде ден, в който да си работя в родния край. Условията тук са добри.

Трима млади специали­сти са сключили договори с община Гоце Делчев и след завършване на образованието си за специалност ще започнат да работят в гоцеделчевската болница.

Д-р Емине Ролева специа­лизира акушер­ство и гинеколо­гия. Обещава да се върне да работи в малкия град, защото смята, че камъкът си тежи на мястото.

„Мечтаех да завърша, да се дипломирам, да дойде ден, в който да си работя в родния ^край. Условията тук са добри. Скъпи времена са днешните , и това :е един­ственият начин да се стиму­лират младите лекари да се връщат. Предизвикател­ствата тук са по-големи, спо­ред мен, отколкото в голе­мия град, защото там имащ повече възможности докато тук си сам с екипа, с който ра­ботиш, трябва да действаш със средствата, с които разпола­гаш, понеже ня­маш всичко не­обходимо, което има в големия град. Условията на работа са съв­сем други.“

Освен финансовите средства за обучение по спе­циалност, от община Гоце Делчев осигуряват и жилище на тези млади медици, които не са от града.

От местната болница при­знаха, че млади лекари са много необходими и ги очак­ват с нетърпение. „Във всяко едно отделение, което е разкрито в болница­та, имаме нужда от младо попълнение, тъй като по-го­ляма част от колегите вече са над 50 години. Независи­мо от това, че се повишава възрастта за пенсия, все пак младите кадри трябва годи­ни наред да бъдат обучава­ни, да бъде предаван опита. Taka, че във всяко едно отделе­ние добре би било да започне подго­товка­та на млади кадри. Добро­то е, че и тримата специали­зиращи са по различни спе­циалности, така че ще можем в три от отделенията да бъдат попълнени необхо­димите специалисти”, казва Мария Радойкова – управи­тел МБАЛ „Иван Скендеров”, гр. Гоце Делчев.

Ръководството на общи­на Гоце Делчев предприема тази спасителна мярка, за да не останат след 10 годи­ни жителите в района без да има кой да ги лекува.

„Не искам да мисля за по­следиците, защото действи­телно ще оста­не този голям район, този го­лям брой насе­ление без меди­цинска помощ в пълния обхват, който към мо­мента пред­лагаме като лечебно заве­дение, но нека да бъдем опти­мисти! Може би Гоце Делчев е единствена­та или една от малкото об­щини в България, която има такава политика. Все пак на­шият район е добре населен, с работещи предприятия и се надявам, че има с какво да привлечем младите лекари – и по отношение на апара­турата в болницата. Знаете, че в последните 2-3 години се реализираха два големи про­екта, апаратурата е изцяло подновена с най-доброто към момента за ниво общинска болница. Така че това също е един добър стимул за млади­те колеги да започнат работа тук. Предстои от началото на тази година и повишаване на заплащането, така че се на­дявам, стъпка по стъпка, да вървим към по-добро!”, казва още Радойкова.

Тъй като все повече млади специалисти проявяват ин­терес, община Гоце Делчев е увеличила двойно размера на фонда, с който финансира завършващите лекари.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене