Без категория

Националния печат

печат

“Труд”

Пенсиите скачат средно с по 9 лева от 1 юли

Пенсиите ще се увеличат средно с 9 лева от 1 юли. Това съобщи управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков в интервю за “Труд”.

В закона за бюджета на общественото осигуряване е планирано от тази дата парите за старост да се повишат с 3%.

БСП: Ще компенсираме ректорите за намалените студентски такси

Намаляването на студентските такси ще бъде обсъдено с ректорите и академичната общност, каза за „Труд“ Ваня Добрева (БСП), председател на комисията по образование и наука в парламента. Има достатъчно време да се обсъди промяната, добави тя.

“Сега”

Партиите елиминират влиянието на гражданите върху изборния процес

БСП, ДПС и „Атака“ ще сведат до минимум почти всички възможности на гражданите да влияят пряко върху изборния процес, да се месят в изборните листи и да получат по-добро представителство в Народното събрание. Текстовете в новия Изборен кодекс, гласувани вчера от временната комисия за кодекса на второ четене, го доказаха на практика. Трите партии зачеркнаха възможността за електронно, мажоритарно и задължително гласуване.

Здравната каса остава монополист поне до 2016 г.

Изцяло нов модел за финансиране и функциониране на здравната система предлагат управляващите в проекта на Национална здравна стратегия (2014-2020 г.), който бе одобрен от правителството и в четвъртък ще бъде обсъждан от ресорната комисия в парламента. До 2016 г. трябва да бъде разработен и приет пакет от наредби и законови промени, с които да се осигури тотална промяна на здравноосигурителния модел.

“Стандарт”

Забавачка глътна 3 милиона

Община Варна осъмна със запорирани сметки заради забавачка. Детската градина „Теменужка“ е в реституиран имот на пъпа на града. Местната управа е задлъжняла с близо 2 млн. лева към собствениците. Половин милион от тях са адвокатските хонорари.

Преди това забавачката вече е глътнала един милион, от който 700 бона са прибрали адвокати. Пълно безхаберие на предишното управление на Кирил Йорданов е довело до критичната ситуация, твърди кметът Иван Портних.

Забраняват опасни мазнини

Хидрогенираните мазнини да се забранят у нас във всички ресторанти и готови храни като сладкишите или солените манджи. За това призовават от екоорганизацията „Зелени инициативи“. Оттам са пратили писма на здравното министерство и Агенцията по храните. Повод за апела им стана опасението на Американската агенция по храните и лекарствата, че тези мазнини не са безопасни за хората. В момента в САЩ се готви забрана за употреба на тези продукти. Тя трябва да стане факт до 8 март.

Слави с жалба срещу псувните на Куката

Слави Трифонов е сред шестимата, пуснали жалби срещу грубия език и псувните в „Под прикритие“. „Това е абсолютен куриоз. Досега не е имало случай колега от една телевизия да се жалва срещу продукция на друга“, коментира шефът на СЕМ доц. Георги Лозанов. Той бе на конференция, заради която не присъства на вчерашното заседание на медийните надзорници. Четиримата му колеги нищиха близо половин час жалбите на Слави и останалите пет души срещу грубостите в сериите в четвъртия сезон на „Под прикритие“. Трифонов е обяснил с писмото си, че предаването му е било глобено по същия член от закона за непристоен език в национален ефир.

“24 часа”

Данов: Концесиите да се дават за 99 г.

Срокът на концесиите да се вдигне на 99 години, предлага министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. В момента той е 35 г. По-дългият срок бил по-познат на инвеститорите по света. Министерството щяло да инициира промени в закона за публично-частното партньорство, които да облекчат инвеститорите.

“Монитор”

Лихви за парното само върху изравнителните сметки

Абонатите на софийското парно ще плащат лихви за забавено плащане само на изравнителната си сметка от лятото, но не и за прогнозните, които се получават всеки месец. Това е записано в новите общи условия на „Топлофикация София”, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) одобри.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене