Музея в Благоевград с премиера на книгата на Темелко Нешков „Раздяла няма. Македония срещу македонизма”

109205-Razdiala-niama

На 23-ти февруари – понеделник, от 17:30 часа Регионален исторически музей – Благоевград ще е домакин на премиерата на книгата „Раздяла няма. Македония срещу македонизма”. Авторът Темелко Нешков описва духовния геноцид на българите в Македония. Книгата ще представят Иван Николов, Панде Ефтимов, Велизар Енчев, Станимир Илчев и Мария Капон.

Това е една книга за трудната житейска съдба на родения в с.Бело поле, Прилепско, Р Македония Темелко Нешков, който заради отстояването на българската си национална принадлежност излежава 12 годишна присъда в Титовите затвори и лагери. След излизането му на свобода отново е подложен на тормоз. Постоянно е привикван от служителите на УДБ-а за „справки”, подслушван е, клеветен от доносници, все приоми на „Титовите” служби за сигурност, които правят живота му в Македония непоносим.

Принуден да емигрира, напуска Югославия и се установява в Белгия. Там получава закрилата на ООН. След години на драматични обрати в живота на фамилия Нешкови, осъществяват заветната си мечта, като се заселват в завинаги в България.

Книгата е документален разказ от първо лице за големия обрат не само в личния живот на автора, но и за онази насилствено – принудителна разправа с цялото население на Македония, подложено на жестока денационализация. Тук няма нито ред измислица, нито ред литература, нито дори ред умозрителност.

На представянето на „Раздяла няма. Македония срещу македонизма” ще чуете свидетелствата на съвременници на автора, както и от сина на Темелко Нешков – Любчо Нешков.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене