Въвеждат електронната здравна карта до 6 месеца

photo_verybig_1397957

„В рамките на 6 месеца трябва да бъде въведена електронната здравна карта и след това тя трябва да бъде адаптирана към електронното здравеопазване в Европа“. Това заяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Стоян Тонев.

Той посочи, че е необходимо да се промени Законът на личните данни, като е нужно да влязат точни текстове кой има достъп до данните от електронна здравна карта на пациента.
„Всеки трябва да има достъп до алергиите на човека, например. Има един минимален пакет, който е ясен и всеки лекар трябва да има достъп до него“, заяви Тонев.

Преди това по време на национална конференция по е-здравеопазване, която е под мотото „Иновационен модел за устойчиво и модерно здравеопазване“, Стоян Тонев коментира още по темата, като посочи, че електронно здравеопазване може да има само, ако има законодателни рамки за приложението му и увери, че усилията на здравната комисия са изцяло в тази посока.

Според него някои от подводните камъни, които съществуват, са свързани със защитата на личните данни и Закона за достъп до информация. В Англия електронното здравеопазване е коствало „главата“ на трима здравни министри и 14 млрд. паунда, добави Тонев, цитиран от БГНЕС.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене