Двойни глоби за шофьорите в събота и неделя

119efcf32b791bab3e09d92b9eea1ed0


Двойни глоби на пътя през празничните и почивните дни. Предложението е част от промените, които експерти готвят, за затягане на контрола при движението. Статистиката в това отношение е категорична: най-много пътни инциденти, често и с фатален изход, стават именно през уикендите, както и през празничните дни. Данните показват, че годишно общо загиналите в един от почивните дни са 106 души. В делничен ден средно жертвите са 83.

Според статистиката дните петък, събота и неделя наистина са травматични, стават най-много катастрофи, тъй като и трафикът тогава е най-оживен, заяви Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

„Интензивността е по-голяма и всяка грешка или провинение много лесно преминават в пътно-транспортно произшествие”, допълва Алекси Кесяков от Комисията по проблемите на безопасността на движението.

В някои съседни държави, като Сърбия например, шофьорите се наказват двойно и ако прекрачат правилата в присъствието на дете.

По-солени глоби се обмислят и за шофьори, които нарушават правилата, докато возят пътници. За четири години смъртта си в катастрофи са намерили над 700 пътници, а ранените са почти 11 400. Глоби ще има и за пътници, които се качват при водачи – без книжка или „Гражданска отговорност”, или такива които си позволяват да карат пили или дрогирани

И още една стъпка към повишаването на контрола – депутатите от Транспортната комисия окончателно върнаха фишовете от мобилните камери на КАТ. Предстои узаконяването им да се приеме от депутатите и в пленарната зала.

Източник: Дарик

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене