Дебатът за дълга от 16 млрд. лева тръгна със скандал!

народното събраниеСъс скандал започна дебатът за дълга от 16 млрд. лева в Народното събрание. След сутрешните совалки на финансовия министър Владислав Горанов в парламента с цел да убеди избраниците да подкрепят искания заем депутатите най-после влязоха в зала, за да преминат към дискусиите по същество. В началото Румен Гечев припомни и цитира стенограма от заседание на бюджетната комисия за дълга, когато Менда Стоянова първо призна, а после не призна гласа на депутата Георги Търновалийски от БСП, пише БЛИЦ.

„Никой не ви е давал мандат да водите преговори за 8 милиарда евро. Законите са категорични – дългът се определя за всяка отделна година. Нарушавате конституцията“, обърна се от трибуната Гечев. Нормално ли е Министерството на финансите да не представи няколко таблички, в които да пише в дати за какво ще бъдат използвани парите, кой ще ги харчи, какви са лихвите, какви са комисионите на посредниците. Няма нито дума за това как са определени посредниците“, обърна се към управляващите Гечев. Той направи извод, че няма никаква убедителна информация, че дългът е необходим, нито пък кога ще бъде изплатен той.

Преди това с гласовете на депутатите от ГЕРБ бе отхвърлено предложението на „Атака“ дебатите по този важен национален проблем да се излъчват по БНТ и БНР.

Както struma.bg съобщи, премиерът Бойко Борисов заплаши с оставка, ако дългът не бъде подкрепен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене