Представяне на Клъстер Иновации в България

ACE_61001

Клъстер Иновации в България с основна дейност насочена към насърчаване взаимодействието между научните среди в лицето на висшите училища и бизнес сектора в България

На 19 Февруари в Югозападен Университет „Неофит Рилски“ Благоевград ще бъде представен Клъстер Иновации в България. Клъстерът е създаден през 2013г. в рамките на проект „Създаване на административна структура – клъстер за насърчаване взаимодействието между научните среди в лицето на висши училища и бизнес сектора в българия” финансиран ОП “Конкурентоспособност” 2007-2013г., съфинсирана от ЕФРР на ЕС.

Мисията на Клъстер Иновации в България е да съдейства за подобряването на комуникацията и сътрудничеството между науката и бизнеса, повишаването на професионалната и академична квалификация и научно-изследователската и развойна дейност (НИРД) с приложна насоченост в сферата на информационните и комуникационни технологии (ИКТ).

Обединявайки усилията и ресурсите на всички свои членове, клъстерът разполага със значителен материален, научен и експертен потенциал. Голяма част от специалистите в клъсъер „Иновации в България“ са работили съвместно със свои колеги от ЕС и САЩ, където са имали възможност за обмен на опит, знания и добри практики в реализацията на продуктите на чужди пазари, провеждане на приложните научни изследвания и развойната дейност в сферата на информационните технологии и други. Клъстерът работи в тясна връзка с представители на бизнеса и науката в сферата на информационните технологии в България, ЕС и САЩ.

Дейностите, които развива Клъстер „Иновации в България“ са в разнообразни сфери –  образование, интелигентните транспортни системи(ИТС), Право, интелигентните бизнес системи, управлението на взаимоотношенията с клиентите (CRM), висококачествени креативни решения в сферата на анимацията и висшето образование. В дейностите на Клъстера се включва и разработване на софтуерни продукти по задание на клиента. Тази услуга включва проектиране, разработване и внедряване на гъвкави, индивидуални софтуерни системи и цялостни IT решения за задоволяване на нуждите на клиентите в различни отрасли и браншове.

Ролята на клъстера е свързана с подобряване на ефективността на използваните за научни изследвания ресурси, подобряване на трансфера на знания и повишаване на ефективността и конкурентоспособността на компаниите при разработване и въвеждане на пазара на иновативни продукти и услуги в сферата на ИКТ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене