Двойка незрящи ЮЗУ студенти на романтична вечеря плакаха от щастие: За пръв път в живота си влизаме в ресторант, не сме предполагали, че може да има толкова много доброта!

3333 001

На празника Свети Валентин тази събота със социалната си инициатива „Подай ръка“ вестник „Струма“ и сайтът ни struma.bg разплакаха от щастие двама влюбени. Медията сбъдна наглед дребничката мечта на 26-годишната студентка в ЮЗУ Нурел Халим и съпруга й Феим Феим за пръв път в живота си да влязат в заведение. Не улично кафене, а истински ресторант, при това – вечер.

Сбъдна се мечтата им да бъдат сами на романтично украсена маса. Да се държат за ръце и да си шепнат тихичко милите нелепици, характерни за всяка влюбена двойка. Да не се съобразяват с околните, а напротив – да са център на вниманието. Певицата на заведението да ги поздравява с романтични парчета, посветени на тях – най-влюбената двойка Нурел и Феим. И останалите посетители в заведението да им ръкопляскат – без гадната доза съжаление, която неволно изпитва здравият към болния, а искрено, от сърце. И по-чувствителните да плачат с тях.

Нурел и Феим не успяха да видят елегантно подредената маса с романтична свещ и изискано аранжираните ястия. Не успяха, защото и двамата са слепи. С типично женско любопитство Нурел обаче опипа чиниите, чашите и след всяко нейно проучване следваше щастлива въздишка и думите: „Много сме признателни“. От очите на момичето, които никога не са виждали светлина, потекоха сълзи, когато благоевградски адвокат, научил за инициативата на „Струма”, се появи с пищен букет от 11 червени рози. Нурел внимателно опипа нежните цветове и вдъхна аромата им. Не успя да опише как в нейния черен свят изглежда червеният цвят, но разкри: „Досега никой никога не ми е подарявал цветя. А много често съм си мечтала за това. И то точно за 11 рози. С пръстите си усещам, че това е най-красивото цвете на земята“. И продължи да плаче.

Феим успяваше повече да се сдържа. Като истински мъж, който при това е не със 100% слепота като любимата, а при много силно осветление все пак съумява да зърне нещо по-различно от безбрежната тъмнина, той  нежно насочваше ръката на Нурел към подаръците, изпратени за двамата от приятели на в. „Струма“ – ресторантьора Георги Поповски, бизнес дамата Катя Захариева, царицата на сладките изкушения Ваня Благоева, туроператора Здравка Чимева, винаря Кръстьо Бошкилов, предприемача Валери Байрактарски, собственика на закусвални Веселин Илиев, хотелиера Румен Калайджиев, няколко общински съветници…

„И това ли е за мен? Настина ли? Как мога да благодаря на всички тези хора? Никога не съм предполагала, че може да има толкова млного доброта…“, вълнуваше се Нурел и търсеше опора в ръката на Феим – да й помогне да не изглежда чак толкова грешно щастлива, за да не привличат вниманието на околните върху тях.

На първия празник Свети Валентин в живота й Нурел не получи диаманти или скъпа кола, а парфюм, записани на дискове книги, така необходимия им тостер и чадър, за който все не остават пари. Докато вероятно връстниците му са се кефели на скъп телефон или айпод – подарък от любимите им, Феим не можеше да се нарадва на новия си пуловер. В празничната нощ двамата млади всъщност бяха олицетворение на максимата, че бедността няма нищо общо с щастието. С инвалидните пенсии от по 100 лева, с които двамата се издържат, тази нощ Нурел и Феим бяха най-богатите влюбени на света.

Историята на сляпото момиче и нейния съпруг в. „Струма“ разказа в края на миналата година. Роденото в Разград момиче е с диагноза вродена глаукома и никога не е виждало. Средното си образование завършва в езиковата гимназия в Шумен с профил английски и руски език и идва в Благоевград, за да е по-далеч от майка си, която редовно я биела и тормозела. През март 2014 г. Нурел се дипломира в ЮЗУ с успех 5.63 в специалността приложна лингвистика с професионална квалификация преводач от и на английски и руски език, и едно-единствено неизвинено отсъствие – налегнал я грип. Записа и магистратура по журналистика, но заради странното поведение на гл. ас. Теодора Кирякова, която като научел ръководител на дипломната й работа от 1 година не намира време да се срещне с Нурел, сляпото момиче изпусна възможността да защити работата си и този февруари и сега е принудено да чака юли месец, когато е следващата дата за защита.

Не по-малко драматична е и съдбата на Феим. Той е от варненско село, а двамата с Нурел се запознават в училището за слепи. След като тя пристига в Благоевград, влюбеният младеж я последва в първия удобен момент и сега той е първокурсник по право в ЮЗУ. Към ученето се отнася не по-малко сериозно от любимата си. Всяка сутрин негови приятели идват да го вземат от стаята в общежитието, където двамата с Нурел живеят, и го водят на лекции в ЮЗУ, а после го връщат обратно. Вечер Феим разказва на Нурел как е минал денят му и какво е научил в правния факултет, а тя на свой ред го информира коя електронна книга или музикален запис е слушала, докато го е чакала в стаята да се прибере.

Със сигурност от днес в разговорите между двамата ще се вмъкват и спомените за най-невероятния им празник Свети Валентин, за който човек може да мечтае.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене