Петък 13-и е!

81526-petak-13

Днес е петък 13-и. През 2015 г. числото 13 три пъти е в петък. Освен този месец петък 13-и ще има и през месеците март и ноември 2015 година.

Датата „петък 13-и”, наричана още „черен петък“, е известна като злощастен ден навсякъде по света. Народната митология бързо възприема нещастията и по-трудно хубавите моменти, поради което и в страната ни петък 13 придобива голяма популярност за кратко време. Като се казва кратко все още никой не знае кога за първи път петък 13-и е обявен за ден на фаталистите.

Няколко са хипотезите по повод „фаталността” на датата.

Според номеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на смъртта.

Още в древен Рим, по времето когато магията е била позволена и била загадъчно чудо, магьосниците се събирали в група по 12 и никога повече, защото вярвали, че 13 е смъртта.

В по-ново време ясно се откроява датата 13 октомври 1307 година, когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

Правени проучвани показват, че дори и днес на съвременното общество над 80% вярват, че петък 13 е фатален ден.

Интересно е да се посочи, че голяма част от небостъргачите в САЩ нямат 13 етаж. 13 етаж липсва и в някои хотели, които дори нямат стая с номер 13. Явно суеверни са и от Формула 1 където няма болид с този фатален номер. 

Оказва се, че всички месеци, чийто първи ден се пада в неделя, имат петък 13-и. Фаталният ден се среща най-малко веднъж годишно и най-много – три пъти.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене