България беше почетен гост на първото заседание на председателстваната от Мария Габриел работна група по пчеларство в Европейския парламент

1 (4)

В Европейския парламент в Страсбург се проведе първото учредително заседание на Работната група „Пчеларство и здраве на пчелите”, създадена по предложение на Мария Габриел, ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент. Тя беше избрана и за председател на работната група.

 1 (17)

Заседанието откриха Мария Габриел, Етиен Брюно – председател на работната група „Мед” в най-голямата европейска земеделска организация Копа-Кожека, Павел Пок -председател на Интергрупата по климатичните промени, биоразнообразието и устойчивото развитие, в рамките на която е Работната група по пчеларство. Силен знак за предстоящата работа на групата беше участието на евродепутати от различни политически групи, сред които Мейриид Макгинес – зам.-председател на Европейския парламент, Елизабет Кьостингер – председател на Интергрупата по горите, Паоло де Кастро – председател на Комисията по земеделие в ЕП (2009-2014 г., Пиер Андрийо от Комисията по земеделие, Жули Гирлинг – докладчик по директивата за меда, Владимир Уручев от групата на ЕНП/ГЕРБ и много други. По покана на Мария Габриел, на първото заседание присъстваха експерти от МЗХ и делегация от български пчелари, включваща доайена на пчеларството Кирил Киров, Манол Тодоров, Димо Димов, Тодор Найденов, Петя Иванова-председател на Сдружението на жените-пчелари, младите пчелари Теодора Тодорова и Петко Симеонов.

 cqlata grupa

Председателят на Работната група по пчеларство Мария Габриел благодари на всички, допринесли за създаването на групата, включително българските пчелари и министъра на МЗХ Десислава Танева за подкрепата. „Създаването на групата е едновременно завършек и перспектива. Успешен завършек на работата по въпроса, който е сред приоритетите ми още от първия мандат, с цел да продължаваме да поставяме темата за пчеларството и здравето на пчелите в европейския дневен ред. Перспектива, защото чрез нея вече имаме институционална рамка и място за постоянни срещи, на които да анализираме състоянието на сектора в отделните държави-членки, да подкрепяме инициативи и проекти, позволяващи да увеличим чувствителността на институциите и гражданите към предизвикателствата пред пчеларския сектор.”, заяви Мария Габриел.

По време на заседанието беше обсъдено състоянието на пчеларския сектор и здравето на пчелите в Европа. Представено бе проучването на Европейската комисия „Европейският червен списък на пчелите“, а българските пчелари направиха прочит на предизвикателствата в контекст на ситуацията в България. Те наблегнаха на необходимостта от запазване на местната пчела, обучения на млади пчелари, информационни кампании, субсидиране с европейски средства, комуникация и сътрудничество с другите земеделски производители. Като основен проблем откроиха високата смъртност на пчелите, с която се сблъскват пчеларите в почти всички региони на страната. Участниците се съгласиха, че това са валидни и за другите страни-членки предизвикателства – проблемите са общи, което изисква и единен подход за решаването им.

Във връзка с предстоящите първи дейности на работната група бяха презентирани проект на Обществото на пчеларите в Страсбург за разполагане на кошери върху покрива на Европейския парламент и проект на френската лаборатория по апидология за заселването на пчелите. Мария Габриел анонсира  и мащабната инициатива „Седмица на пчелите”, която ще се проведе през септември. В продължение на няколко дни ще се провеждат дискусии за пчеларството, а паралелно с тях ще бъде организирано Селище на пчелата, предлагащо интересни тематични занимания за ангажиране и запознаване на по-голям брой хора с пчеларския сектор.

Накрая председателят на Работната група по пчеларство Мария Габриел даде предложение на всяко заседание на групата една страна да бъде почетен гост, така както в първото бе България. Идеята беше приветствана единодушно, а следващата среща на групата се очаква след няколко месеца.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене