Река Струма държи в страх село Тополница

109029-STRUMA-BUINA

Буйните води на река Струма преди дни са съборили половината дига край петричкото село Тополница. Ако има нови дъждове, водата може да събори защитното съоръжение и потопът да залее над 2000 декара земеделски земи и оранжерии, алармира кметът на населеното място Любен Маринополски, цитиран от standartnews.com. Той вече е уведомил за опасната ситуация община Петрич, областната управа в Благоевград и „Напоителни системи“. На място за оглед са идвали експерти, които са заснели рисковия участък.

„Решиха по-нагоре по течението да се насипе скален материал и пясък, за да не бие течението директно в компрометираната дига, защото може да я разруши съвсем. Положението продължава да е много притеснително, за кратко време водата буквално изяде много голяма част от брега край селото ни“, твърди кметският управник на Тополница.

Той и местните хора се надяват укрепителните дейности да стартират навреме, за да не стане най-страшното – водата да залее като река нивите и оранжериите. Секат се тополовите дървета над дигата, това също е причина за свличането на земната маса, както и добивът на инертни материали, който никой не контролира, жалват се жителите на селището. Повечето от тях разчитат на земеделската продукция, за да вържат двата края.

„Затова сме толкова уплашени. Че излезе ли от коритото си реката, ще стане страшно. ще отиде трудът на стотици хора на вятъра. Дано и природата е с нас, докато се укрепи дигата“, моли се кметът Любен Маринополски.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене