НАШЕСТВИЕ НА НЕВЕСТУЛКИ В ГЪРМЕНСКО

20150210_163303От известно време жителите на община Гърмен се оплакват от нашествие на невестулки (кокарджа). Животните влизат в домовете и по-точно в оборите на местните, като нападат малки и лесни жертви като кокошките. Интересното е, че невестулките не плячкосват животните, а просто им откъсват главата и пият от кръвта им. Яйцата също са предпочитано ястие в менюто на малките хищници.20150210_163527

20150210_163323 (1)Невестулка е най-малкото животно от разред Хищници. Тя е хищен бозайник от семейство Порови. Наричана е още Обикновена невестулка, Кокарджа и Байнова булчица, Булчица, Ненагледница. Дължината на тялото рядко надхвърля 23 см. Опашката е дълга около 6 см. Тежат 30 – 55 гр. Женската е по-дребна от мъжкия.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С НЕВЕСТУЛКИТЕ?

Решението е стъпен капан /клюса /. На стъпката на капана се залепя с „капчица” кокоше яйце, като първо капанът се обезмирисява с миризлива билка – мащерка, смрадлика, пелин или др. подобни. Капанът се слага на пътечката им или малко по-встрани, но не директно на тавана или там, където им е леговището.

Яйцето е добре да е от домашна кокошка и да се залепи внимателно, когато капанът вече е заложен /сложен на място/. Яйцето се пипа с ръце, не с латексови ръкавици. Добре е клюсата да е вързана стабилно. След като се улови една от тях, другите идват на помощ и може бързо да се отстрелят с пушка въздухарка.

Методът е изпробван и действа, но е необходимо много внимателно да се постави клюсата и да се обезмириси.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене