Галерия: Възобновяват делото „Чората”

Делото Чората

Възобновяване на делото „Чората” е поискал Сотир Цацаров от върховния касационен съд. Това е станало ден след като правителството изплати 50 хиляди лева на семейството на благоевградчанина. Членовете на фамилията осъдиха България в Страсбург, защото не се намери виновен за убийството на сина им.

Местният шеф на БОП Мирослав Писов и четирима негови колеги бяха подсъдими за убийството на Ангел Димитров – Чората, задържан по време на операция „Респект” през 2005 г. Той оказал съпротива при ареста си и след нанесен побой издъхнал. Полицаите бяха изгонени от МВР, но преди две години бяха оправдани.

Чората е сочен за дясна ръка на разстреляния същата година Васил Горчев – Кьоравия, чието прословуто тефтерче с раздадени суми беше по-известно и от това на Филип Златанов. Твърдеше се, че в него има имена на полицаи, прокурори и политици.

След убийството на Кьоравия Чората се заел с връщането на парите. Връзка между тефтерчето и смъртта на Чората не се доказа, въпреки че близките му все още твърдят това.

На 20 март ВКС ще реши дали делото да бъде възобновено, казват от съда. Запознат с материята твърди, че Цацаров е задължен от закона да поиска възобновяване на делото, по което полицаите бяха оправдани.

„Дори съдът да реши, че ще има нов процес. Пак ще ги оправдаят. След 10 години не могат да се намерят други доказателства”, казва експерт по делата в Страсбург.

Мирослав Писов е пряко ангажиран с каузата на ГЕРБ. Той е един от водачите на протестите срещу правителството на Орешарски. Въпреки оправдателната присъда за убийството на Чората той не успя да се върне в полицията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене