Общините на минус с парите за пътища и ток

108990-bokluci

Общините трупат дългове за ток, вода, ремонти на пътища, извозване на смет и метене на улици и паркове. Това показват данни на Националното сдружение на общините в България. Борчовете на кметствата са 160,3 млн. лв.

Задълженията се трупат от т.нар. местни дейности, за които общините нямат източник на приходи. Така например за уличното осветление само се харчат пари. Друго перо, по което общините трупат борчове, е поддръжката на общинските пътища. Проблемът им станал по-голям след въвеждането на винетките и отпадането на пътния данък, обясниха от сдружението. Държавната субсидия за общинските пътища не стигала за поддръжка на всичките 23 000 км шосета у нас.

В края на миналата година заради неизплатени суми фирмата по чистота в Перник спря да извозва контейнерите с боклуци. Кметството беше затънало в дългове. Борчовете стигнаха 16 млн. лв. без лихвите. В същото време на НАП се дължаха 3 671 196 лв. за ДДС и други данъци, а за 6,2 млн. лв. фирми си бяха извадили изпълнителни листове и бяха сключени споразумения за плащания. Заради финансовата криза в града правителството реши да отпусне безлихвен заем на Перник. Той обаче е в размер на скромните 2,2 млн. лв., покрива малка част от дълговете й и трябва да бъде върнат до 1 г.

„Безлихвеният кредит има за цел да помогне за покриването на най-належащите плащания. Чрез него успяхме да избегнем запориране на сметки и да се справим с някои проблеми, като снегопочистването и сметоизвозването в града. С безлихвения кредит беше решена кризата с боклука и с уличното осветление, тъй като не бяха плащани сметките за ток”, съобщи за „Монитор” градоначалникът на Перник Иван Иванов. Платена е и храната на детските градини и заплатите на второстепенните разпоредители. „Остана и резерв, с който да се покрият предстоящите плащания по споразуменията от запорите”, допълни Иванов. По думите му общината няма блокирани сметки, защото има договори за разсрочени плащания за 1,8 млн. лв.и трябва да бъдат покрити до юли месец в същото време обаче в общината тече проверка за това как са харчени приходите от такса смет. Причината е, че по закон те могат да се използват само за дейности по чистота, а в края на миналата година се оказа, че няма пари за почистването на града. Иван Иванов е кмет отскоро на мястото на Росица Янакиева, която стана депутат от АБВ и наскоро почина.

В Смолян ситуацията не е по-розова, отколкото в Перник. Там са запорирани 9 автомобила, сред които и джип ситроен кросър на кмета Николай Мелемов и терен в центъра на града. Запорът на имуществото е наложен от консорциум „Светлина”, след като кметството загуби на втора инстанция делото срещу консорциума. От кметството не признават част от дейностите за свършени. Кметът обясни, че общината дължи на „Светлина” 230 000 лева, като с адвокатските разходи и таксите на съдебния изпълнител набъбват докъм 450 000 лв.

За да се издължи на частния консорциум, коли и общински терен се предлагат на търг. Продаваме за втори път 5 автомобила на общината. При предишния опис не намерихме колата на кмета обясни частният съдебен изпълнител Петко Мачкърски пред „Монитор”. Той не пожела да коментира дали джипът е бил умишлено скрит, или е бил на ремонт. При първата разпродажба цената на возилата е била 75% от реалната, а сега е 60 на сто. Най-скъпото возило е шкода октавиа с начална цена на търга от 11 400 лв. с ДДС. Другите автомобили са ситроен C4 Grand Picasso със стартова цена от 8400 лв., още един ситроен, фолксваген и BMW. 

На тезгяха е и имот в центъра на Смолян с площ от 5888 кв.м. Началната му цена за предстоящия втори търг е близо 504 200 лв. с включен ДДС. Парцелът също ще се продава на втори търг, след като на първия очевидно не е имало купувачи. Наддаването за земята и автомобилите ще е на 16 март.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене