Москов: Отпадат направленията на хартиен носител

Петър Москов

Направленията за преглед при специалист ще отпаднат като хартиен носител.

Ограниченията обаче ще останат, като пациентите ще бъдат отчитани по електронен път.

Това съобщи здравният министър Петър Москов тази сутрин, преди да вземе участие в здравен дебат по темата за неотложни реформи в здравеопазването.

В най-скоро време се очаква всеки, който се нуждае от преглед при специалист, да получава направление, но не на хартия, а по електронен път.

Tова обаче не значи, че направленията ще станат неограничени, тъй като в една система не може да има безконтролен достъп до всичко, след като парите са ограничени, обясни министърът.

Очаква се всеки здравноосигурен да има електронна здравна карта, в която ще бъде кодиран определен брой направления. Личният лекар ще преценява единствено кога да отключва някое от тях. Така, според министъра, ще отпадне опасността да останем непрегледани, тъй като направленията на личния ни лекар са свършили.

Според шефа на Здравната каса д-р Румяна Тодорова обаче здравноосигурителната институция няма готовност за подобни промени. Тя добави, че не е сигурна дали въобще има концепция, по която електронната карта ще отмени хартиеното направление.

„Електронната карта показва реалното присъствие на пациента в кабинета или в болницата. Как електронната карта ще отмени направлението. Самото издаване на електронни карти изисква сериозен период. А как ще се преработи цялата схема, методиката за разпределение на т.нар. направления и как ще се навърже в информационната система, за да може да бъде проследявано, на мен ми звучи невероятно”, обясни д-р Тодорова.

По темата за спешната помощ Москов подчерта че до 2020 г. 7 милиона българи ще имат достъп до адекватна спешна диагностика в рамките на 30 минути от повикване на линейката. Това щяло да стане с увличаване на възнагражденията на спешните лекари, закупуването на 600 нови линейки и ремонт на спешните центрове.

Москов е убеден, че увеличаването на парите на спешните лекари действа, тъй като от началото на годината в столичния център за спешна медицинска помощ на трудов договор работели 10 нови лекаря.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене