Кроасаните и вафлите – пълни с трансмазнини

Проф. Бойкова

В кроасаните се съдържат около 5 грама трансмазнини, каза в студиото на Нова телевизия проф. Донка Байкова. Това според нея това води до съществено натрупване на трансмазнини, а те остават в организма, не се разграждат и това може да доведе до здравословни проблеми.

Трябва да се влагат естествени съставки в сладкарските изделия, както се прави в повечето европейски страни, смята експертът. Свинската мас например е по-здравословна за нас, защото е разградима, докато тези мазнини не се разграждат.

Според проф. Байкова, един и същ продукт, независимо дали става дума за вафла или кроясан, произвеждан в друга европейска страна е без трансмазнини, но у нас те се влагат, защото стандартът ни е доста под този на средния европеец, съобщи БЛИЦ.

Цената на вафлите, които се правят без трансмазнини е с около 20% по-висока, стана ясно от репортаж на Нова телевизия. Проблемът обаче е в това, че влагането на безопасни за здравето ни съставки, намаляват трайността на продукта и ако той не се купи, загубата остава за търговеца и производителя.

Според производители, в една обикновена вафла от 20 грама няма трансмазнини, докато в такава с покритие от шоколад има около 0.6 грама от тези опасни съставки. От бранша уточниха, че в България няма изискване да се изписва съдържанието на трансмазнини на етикета.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене