Бави се укрепването на свлачище, заплашващо да откъсне село от света

свлачище кресненско дефилеБави се укрепването на свлачището, което се активизира миналата година в района на сатовчанското село Жижево. Общината вече е изпратила документи за финансиране в Областна администрация – Благоевград, но те са били върнати.

Сега ръководството на югозападната община готви нова документация и ще я изпрати наново в управата на област Благоевград. Това съобщи кметът Арбен Мименов.

„Странно е това поведение. Всичко бе описано както сме правили винаги. Но докато си препращаме документи има реална опасност цялото село да остане откъснато от света“, коментира управникът.

Той допълни, че трябва спешно да се издигне стомано-бетонна стена, която да обезопасни движението по пътя за населеното място. Към този момент Община Сатовча е намерила временно разрешение на проблема. С камъни и скални отломки свлачищните процеси са спрени. Поставени са и необходимите знаци и маркировка.

Припомняме, че свлачището се активизира през месец юни миналата година и отвори 10-метрова дупка. Причината за бедствието бе придошлата местна река.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене