Без категория

Националния печат

печат

“24 часа”

ЕК с намерение да направи общо законодателство за авторските права в интернет

Мащабно обществено допитване какво да е европейското законодателство в областта на защитата на авторските права е започнала Европейската комисия. Заради огромния интерес, който е предизвикала темата, срокът му дори е удължен до 5 март 2014 г. Първоначално допитването е трябвало да приключи утре.

Шокиращи разлики в доходите на завършилите едно и също в различен ВУЗ

Стартовите осигурителни доходи на завършилите едно и също професионално направление, но в различен университет се различават в някои случаи в пъти.

Дипломиралите се в обществени комуникации и информационни науки в някои университети вземат двойно повече от колегите си от други. Осигурителният доход на едните е 1245,31 лв., докато при други е едва 608,16 лв.

“Сега”

България влиза под двойно наблюдение за корупция

Европейската комисия въведе общ механизъм за контрол на корупцията в ЕС, като публикува вчера първия си доклад за всичките 28 държави членки. Сбъдна се желанието на последните правителства в България, които недоволстваха, че само нашата държава и Румъния са подложени на унизително наблюдение, и настояваха да се види какво е състоянието в другите държави. Напразна се оказа обаче надеждата им, че новият механизъм ще отмени действащия Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП), който бе създаден специално за България и Румъния в деня на тяхното приемане в ЕС на 1 януари 2007 г.

Министерството на културата се оплете за торент сайтовете

Две коренно противоположни позиции на Министерството на културата по отношение на Пекинския договор за аудиовизуалните изпълнения, внесен от правителството в парламента за ратификация, предизвикаха безпокойство сред ползвателите на торент тракерите в България. Причината е в сложните формулировки, които позволяват своеволни тълкувания по въпроса ще бъдат ли преследвани хората, които теглят филми и музика от интернет или не. Ситуацията много напомня казуса с договора ACTA, предизвикал масови протести, заради които не беше ратифициран.

Броят на пенсиите намалява, само инвалидните се увеличават

На фона на общото намаление на броя на пенсиите и на пенсионерите, инвалидните пенсии продължават да се увеличават за поредна година, показва статистическият бюлетин на осигурителния институт за 2013 г. Новоотпуснатите инвалидни пенсии пък почти са се изравнили с „обикновените“ – за стаж и възраст.

“Стандарт”

По-евтино висше

Студентските такси да паднат догодина. Такова предложение като промяна в Закона за висшето образование са внесли в Народното събрание група депутати начело с лидера на БСП Сергей Станишев. Текстът предлага промяна, с която се намалява размерът на годишните суми, които плащат студентите. Предложението е те да станат 30% от субсидията, която държавата дава за един студент в съответната специалност. В момента университетите могат да вдигат таксите до две трети от тази сума.

Намалете таксите и регулациите

В няколко насоки вече сме поставяли предложенията на бизнеса за подобряване на средата. На първо място искаме да видим решителен напредък във въвеждането на електронно правителство. Притесненията ни са, че важността на тази тема се подценява от правителството. Преди време премиерът Пламен Орешарски заяви, че на този етап се говори само за подобряване и увеличаване на електронните услуги. Само че отделни, сами по себе си тези услуги не вършат работа, те трябва да комуникират помежду си. Въпросът не е само определена административна услуга да се предоставя онлайн, а да се ползва и от всички системи.

“Новинар”

Становищата за лечение на деца закъснявали

Становищата на външните експерти, които подпомагали дейността на Фонда за лечение на деца, били предоставяни със закъснение.

Това става ясно след извършената проверка във ведомството, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В 24 от 37 случая документите са били предоставени със сериозно забавяне.

“Труд”

54 000 студенти тръгват на платени стажове 472

Вие сте студент и търсите удобна възможност, за да практикувате това, което учите, в реални условия? Скоро се дипломирате и не знаете как ще се реализирате на пазара на труда?

Един европейски проект дава тази възможност на всички студенти. “Студентски практики”, се осъществява с подкрепата на Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд. Целта е дистанцията между студентите и бизнеса да бъде скъсена. Проектът е финансиран с 56 млн. и трябва да осигури практики за 61 хил. студенти.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене