Мария Габриел: Толерантността е свобода, но и отговорност за зачитане на универсалните човешки права

1Толерантността е балансът, хармоничното съществуване на разликите. Тя е свободата да бъдеш себе си, без да налагаш своите възгледи върху другите. Толерантността не се дава или пък отказва. Тя е преди всичко активно отношение, продиктувано от признаването на универсалните човешки права и основни свободи на другите. Практиката на толерантност не означава толериране на социална несправедливост. Задача на всеки от нас е да насърчава едно от значенията на толерантността, включващо уважение или приемане на различията. Това заяви ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел при откриването на кръгла маса в София „Река на толерантността“.

 

Форумът по повод Седмицата на толерантността на ООН (2-8 февруари), който се проведе в Дома на Европа, беше организиран от Мария Габриел, Националния дарителски фонд „13 века България“, Центъра за миграционни, етнически и бежански изследвания към Нов български университет,  Комисията за защита от дискриминация, Сдружение Мостове – Източноевропейски Форум за Диалог (BRIDGES), със съдействието на Информационното бюро на ЕП в България. В него се включиха известни за българската общественост лица, сред които писателите Алек Попов и Георги Господинов, журналистът Тони Николов, председателят на Фонд „13 века България“ Греди Асса, университетски преподаватели, председатели на граждански сдружения, народните представители от ГЕРБ Десислава Атанасова, Светлана Ангеловаи Диана Йорданова,  поздравителен адрес изпрати Даниела Савеклиева.

 

„Днес Европа е изправена пред най-различни форми на расизъм, ксенофобия, антимигрантски и антималцинствени нагласи. Всичко това води до изолация, насаждане на омраза, а в изключителни случаи и до престъпления от омраза. Ето защо имаме нужда толерантността да присъства ежедневно и навсякъде около нас. Имаме нужда да засилим приемането и разбирането на богатото многообразие на нашия свят от култури, форми на изразяване и начини за съществуване на човека“, заяви още Мария Габриел.

 

Тя обърна внимание на няколко аспекта на толерантността, сред които религиозната, междуполовата, толерантността към хората с увреждания и тази към чуждото мнение.

Според нея образованието е най-силната противоотрова срещу нетолерантността. Идеята за толерантността трябва да започва от класната стая и от семейството. Образованието за толерантност трябва да се стреми да противодейства на влияния, които водят до страх и изолация от други, и трябва да помогне на младите хора да развият капацитет за независима преценка, критично мислене и етична обосновка. За да се постигне всичко това е необходим широк достъп до информация, която да помага да се разберат различията.

 

„Утрешните проблеми ще бъдат все по-глобални, но трябва да осъзнаем, че решенията на глобалните проблеми са предимно местни, дори индивидуални. Когато се сблъскваме с ескалацията на нетърпимост около нас, ние не трябва да чакаме правителствата и институциите да действат самостоятелно. Ние всички сме част от решението.“, заключи ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европарламента Мария Габриел.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене