Взривяват скалите над ГП Е-79 в Кресненското дефиле

cf8091e989a42ff228258d9858202ade

Проблемният участък на главен път Е-79 в Кресненското дефиле, свлякъл се два пъти в рамките на 12 часа от петък до сега, ще бъде взривен и след това укрепен, предаде кореспондентът на Pirinsko.com в региона.

Припомняме, че вчера сутринта 10 куб. метра скална маса се свлече върху международния път в района на Османска чешма. Първото срутване стана в петък привечер. На мястото на инцидента вчера по обяд пристигна областният управител Бисер Михайлов, експерти от „Геозащита“-Перник и от Агенция „Пътна инфраструктура“. На място бе и директорът на Областно пътно управление инж. Христо Атанасовски. След направения оглед на критичния участък е взето решение за изготвяне на проект за укрепването на опасния скат, изобилстващ от напукани скали, надвиснали над пътя.

Скатът е с дължина около 100 метра. За щастие срещу рушащия се склон има отбивка. Там ще бъде създадена байпасна връзка. Участъкът ще се асфалтира откъм отбивката, а движението ще се измести с една лента наляво в посока град Кресна.

Утре ще бъде представен плана за укрепване на склона. Най-вероятно за сметка поставяне на предпазни мрежи, което е скъпо и неефективно, ще бъдат извършени частични взривни работи, а след това поставяне на анкерна конструкция. След като бъдат взривени неустойчивите скали и разчистени, ще започне вторият етап от укрепването. То ще бъде от типа на този на АМ „Люлин“ в района между първия и втория тунел. В ската ще бъдат пробити хоризонтални отвори, а в тях поставени греди, които ще завършват с големи шайби. Така склонът ще бъде укрепен срещу ново свличане.

По време на взривните работи, чийто план ще бъде утвърден утре, районът ще бъде отцепен и спрян за движение на МПС.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене