Благоевград е първенец в програмата за саниране

main_b

Благоевград е първенец в националната програма за саниране на многофамилни жилища. Това заяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след среща с кмета отличник Атанас Камбитов и областния управител Бисер Михайлов.

„Бях приятно изненадана от кмета, който не само е създал нужната организация, но дори вече има сключени договори и готови енергийни обследвания на сгради, а това са стъпки, които изискват време и подготовка“, изказа задоволството си от работата по енергийната програма в областния център министър Павлова.

„Вече имаме три подписани споразумения. До момента в общината са подадени 23 заявления, други 24 се обработват. До десетина дни се надявам да имаме готовност за договори с общо 60 жилищни сгради“, похвали се и градоначалникът.

Той опроверга твърденията за рязко завишаване на данъчната оценка и на налозите след санирането на блоковете. „За един апартамент от 75 квадратни метра увеличението ще бъде с едва 1,57 лева“, изчисли той.

Първите три сгради, които ще бъдат санирани по програмата в Благоевград, са в ж.к. „Ален мак“, в района на „Лирата“ и на входа на квартал „Запад“.

Министър Павлова бе категорична, че интересът на хората къмпрограмата е огромен, което означава, че тя е напипала пулса на нуждите на обществото.

По-късно тя разясни програмата пред жители и домоуправители в зала „22 септември“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене