Скандал с нови СРС-та в дирекция „Сигурност“

107478-veselin-vuchkov

В дирекцията „Сигурност“ на МВР текат дисциплинарни производства за много нарушения, включително и за използване на специални разузнавателни средства(СРС), съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, цитиран от БТА.

„Тази дирекция е на пряко мое подчинение. Във връзка с много сигнали, постъпили преди няколко месеца, са констатирани немалко нарушения в дирекция „Вътрешна сигурност“, която сега се нарича дирекция „Сигурност“, обясни Вучков.

 

Имало и предложения за дисциплинарни наказания,изпратен е сигнал да бюрото за контрол на СРС. Констатираните нарушения са правени от МВР, дирекцията „Сигурност“ и ДАНС, но повече подробности ще има, когато проверките приключат.

До дни завършват и проверките по сигнала на „Протестна мрежа“ за незаконно подслушване при миналогодишните протести. Вучков се впечатлил от това как предшественикът му Цветлин Йовчев, по време на КСНС, е представил данни за съотношението между спонтанно и мотивирано протестиращи. По думите на Вучков вариантите са два – или някой е следил протестиращите, или някой е написал в доклада данни, за които няма емпирична база. 

„Мога да ви кажа, след комуникация няколкократна вътре в цялото министерство и комуникация с МС, получихме отговори, че няма данни за това кой и въз основа на каква информация е включил тези изводи в доклада на Йовчев. Това беше есента на 2013 г.“, каза министърът и заключи, че след като няма емпирични данни, това показва, че „някой вероятно ей така си е формулирал изводи, чиято основна цел, очевидно политическа, беше да се дискредитират протестите“.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене