След 6 месеца на поста кметът на Благоевград е с прекратени правомощия

Казусът „Томов“ приключи с решение 304 на ОИК

Бурни дебати се развиха в зала 5 на Община Благоевград при извънредното заседание на ОИК-Благоевград, след като АС предостави на Комисията решението на ВАС за предсрочното прекратяване на мандата на кмета Румен Томов.

В рамките на 1 час и 17 мин. 13-те членове на ОИК не успяха да гласуват точките по дневния ред. Част от членовете искаха първо да бъде разгледана молбата на кмета Томов до ОИК, а след това да се премине по процедура по гласуване за изпълнение на решението на ВАС, а другото предложение бе в една точка да бъде обединено разглеждането на молбата и гласуването. След 3 10-минутни почивки ОИК достигнаха до консенсус и решиха, че е добре да се мобилизират и да започнат работа по същество.

Молбата от кмета Томов до ОИК е с искане да се отложи гласуването на Комисията до произнасяне на Конституционния съд.

С 4 на 6 гласа бе отменено и искане да бъдат прекратени дебатите дали да се изчака решението на КС и така след 5-минутна почивка влезе в ход гласуването за прекратяване на правомощията на кмета.

В 21 ч. членовете на ОИК бяха точно 9, а 4-има са напуснали залата без да уведомят за което и не са отговорили на повикванията на председателя на ОИК. Въпреки това има кворум от 7 души и така бе проведено гласуването.

9 члена на ОИК гласуваха единодушно за прекратяване на правомощията на кмета, а 4-имата представители на БСП се оттеглиха, въпреки което имаше кворум.

В 21,03 ч. точката от дневния ред бе приета и тя ще бъде предадена като решение на Общинския съвет за избор на временно изпълняващ длъжността кмет, който да бъде избран при гласуване на извънредна сесия, която може да се свика до 3 дни от решението на ОИК, тоест до 30.04.

С наше решение под номер 304 предсрочно прекратяваме правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов и анулирахме по-рано издаденото от нас удостоверение.

ОИК ще уведоми утре сутрин председателят на ОбС – Благоевград, за свикване на извънредна сесия за избор на временно изпълняващ длъжността кмет.

ОИК също така ще изпрати копие от решението си на ЦИК, а от ЦИК в седемдневен срок трябва да уведомят президента, който да издаде указ за насрочване на дата за предстоящите местни избори.

Всички колеги, които гласувахме, се обединихме около писмо до ОИК с указания на АС и влезлите в сила съдебни решения. Единственият ход на ОИК бе да изпълним волята да съда и действахме в условията на „обвързана компетентност“, т.е. ОИК са възпроизвели мотивите на съда. ОИК просто изпълни закона.

Намирам решението на ОИК като политическо, както последните взети такива. Борбата продължава, тези практики трябва да се прекратят, демокрацията трябва да съществува преди всичко, без партийни поръчки, без натиск хората да променят решенията си.

Това каза Румен Томов минути след като ОИК-Благоевград, взе решение да прекрати правомошията му.

Кметът обяви, че скоро ще даде пресконференция, в която ще обяви намеренията си.

„Ако нещата се развият в изключително негативен план, ще се видим на избори, тъй като хората са ми гласували доверие и аз не мога да си подведа. Борбата беше за Благоевград и тя продължава.“

Според него за 6 месеца управлението му е било обърнато към хората и инвеститорите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене