Η 19η Μαΐου έχει οριστεί ως ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Μια «μαύρη» ημέρα για την ελληνική ιστορία.

Γενοκτονία των Ποντίων: Τα μηνύματα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας

Τιμάμε τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και τη μεγάλη συμβολή των Ποντίων στην οικονομική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας», είναι τα μηνύματα που απέστειλε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία για τη σημερινή ημέρα μνήμης.

 

Η 19η Μαΐου έχει οριστεί ως ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Μια «μαύρη» ημέρα για την ελληνική ιστορία.

Στις 19 Μαΐου του 1919, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και έδωσε το σύνθημα για το δεύτερο και ακόμα πιο αιματηρό στάδιο της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, που είχε ξεκινήσει ήδη από το 1913.

Προς τιμήν αυτής της ημέρας η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας απέστειλε τα δικά της μηνύματα.

Κωνσταντίνος Τασούλας

«Σήμερα, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τιμάμε με σεβασμό τις εκατοντάδες χιλιάδες των θυμάτων που διώχθηκαν, σφαγιάστηκαν, ξεριζώθηκαν από τις προγονικές τους εστίες, αφανίστηκαν στις μαρτυρικές πορείες θανάτου στην Ανατολία, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίαςμ Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Μνημονεύουμε με οδύνη τις ανείπωτες δοκιμασίες ενός από τα πλέον δυναμικά κομμάτια του Ελληνισμού με τον μοναδικό πολιτισμό  του, που επί αιώνες ανθούσε στα παράλια και στην ενδοχώρα του Πόντου. Καθιερώνοντας πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες, στις 11 Μαρτίου 1994,  την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, η Βουλή των Ελλήνων εκπλήρωσε ένα καθήκον όχι μόνο προς τους ομοεθνείς μας –  τους απογόνους όσων αθώων επέζησαν αναζητώντας καταφυγή στη μητέρα πατρίδα, για να συμβάλλουν στη συνέχεια, με την ακλόνητη ενεργητικότητα, το ακαταπόνητο ψυχικό σφρίγος και τις χιλιόχρονες αξίες τους στην οικοδόμηση της νεότερης Ελλάδας – αλλά και προς την Ιστορία», πρόσθεσε.

«106 χρόνια μετά την έναρξη του τελευταίου σταδίου της εξόντωσης του Ποντιακού Ελληνισμού, χρέος όλων μας απέναντι στην ιστορία μας είναι να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη των τραγικών θυμάτων αυτής της θηριωδίας.

Η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου συνιστά τον ελάχιστο φόρο τιμής στις ζωές αυτών των ανθρώπων και συμβολή στις προσπάθειες αποτροπής της επανάληψης ανάλογων ειδεχθών εγκλημάτων στο μέλλον».

«Η θυσία των Ελλήνων του Πόντου μας αφήνει ως παρακαταθήκη τον αγώνα για την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας, διακρίσεων και μισαλλοδοξίας και την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των λαών», κατέληξε ο ΠτΔ.

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Τιμούμε και εφέτος τη μνήμη χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, εξοντώθηκαν και βασανίστηκαν.

Πρόκειται για μία μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία, που παραβιάζει τον πυρήνα κάθε αξίας ανθρωπισμού. Αποτελεί χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, χωρίς να λησμονούμε το παρελθόν» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, που είναι η 19η Μαΐου.

«Οι Πόντιοι χτυπήθηκαν, όμως δεν ηττήθηκαν. Κράτησαν την παράδοση και τη γλώσσα τους, χτίζοντας με υπερηφάνεια και εργατικότητα ξανά τη ζωή τους στην πατρίδα μας. Εμπλουτίζουν, έτσι, την κοινωνία μας και την ελληνική ταυτότητα εδώ και πάνω από έναν αιώνα» γράφει ο πρωθυπουργός και συμπληρώνει: «Η κληρονομιά τους ζει, πια, σε κάθε γωνιά της χώρας και σε κάθε νέα γενιά που φέρει το βάρος και την αξιοπρέπεια της ποντιακής καταγωγής. Είμαστε πάντα στο πλευρό τους. Στο πλευρό της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης».

Νίκος Δένδιας

«Τιμάμε τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και τη μεγάλη συμβολή των Ποντίων στην οικονομική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας». Αυτό τονίζει με ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για τη σημερινή Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Η προάσπιση της ιστορικής αλήθειας αποτελεί ύψιστο εθνικό μας χρέος» προσθέτει ο κ. Δένδιας.

Σωκράτης Φάμελλος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, δημοσιεύοντας το πρωτοσέλιδο της Αυγής από το 1994, σημείωσε στην ανάρτησή του τη σημασία της καθολικής αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ως μια «πράξη ευθύνης που συνδέεται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάγκη πρόληψης αντίστοιχων ειδεχθών εγκλημάτων» απέναντι σε «μια οργανωμένη επιχείρηση εξόντωσης, διωγμών, προσφυγιάς και βίαιου ξεριζωμού».

Όπως συνολικά ανέφερε ο κ. Φάμελλος «η 19η Μαΐου μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα οδυνηρό και ανεξίτηλο συλλογικό τραύμα: τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας του περασμένου αιώνα, που αποτελεί μέρος της ευρύτερης γενοκτονίας των Ελλήνων και γενικά των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μια οργανωμένη επιχείρηση εξόντωσης, διωγμών, προσφυγιάς και βίαιου ξεριζωμού.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων (Ποντίων, Μικρασιατών, Ανατολικοθρακιωτών) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν αφορά μόνο την ιστορική δικαίωση και τη διατήρηση της μνήμης απέναντι στη λήθη και την παραχάραξη. Αποτελεί παράλληλα πράξη ευθύνης, που συνδέεται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάγκη πρόληψης αντίστοιχων ειδεχθών εγκλημάτων.

Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στους απογόνους των προσφύγων και σε όλους όσοι κράτησαν άσβεστη τη μνήμη. Συνεχίζουμε στο πλευρό τους τον αγώνα για την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Δεν ξεχνούμε – Τιμούμε – Διεκδικούμε. Για την ιστορική αλήθεια, την ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

ΣΥΡΙΖΑ – Γιώργος Καραμέρος

Σε ανάρτηση για τα 106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων προχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος, παρουσιάζοντας και τις προτάσεις του κόμματος.

«Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο», σημείωσε ο κ. Καραμέρος και πρόσθεσε: «Και πέρασαν 106 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Σε αυτά τα χρόνια, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, οι Πόντιοι επούλωσαν τις πληγές τους και συνέβαλλαν στην κοσμογονία που συντελέστηκε στη μητέρα πατρίδα. Αξιοθαύμαστος ο Ποντιακός Ελληνισμός, με την ικανότητα και την επιμονή να διατηρεί τα ήθη, τα έθιμα και την ιδιοδιάλεκτό του, κατακτώντας τη δική του περίοπτη θέση στην ιστορία του ελληνισμού. Ο αγώνας για προκοπή και η εργατικότητα που διακρίνει τους Πόντιους Έλληνες είναι πηγή έμπνευσης και δύναμης για όλους μας. Αλλά δεν μένουμε μόνο στη μνήμη. Με 8 συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις που καταθέτουμε η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να αναταποδώσει το ελάχιστο στον Ποντιακό Ελληνισμό».

Ρένα Δούρου

Από την πλευρά της η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχισσα Εξωτερικών ανέφερε: «Ημέρα μνήμης, τιμής και δέσμευσης η σημερινή επέτειος της Γενοκτονίας των Ποντίων. Μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της παγκόσμιας Ιστορίας, στίγμα για την ανθρωπότητα. Όπως κι εκείνες των Αρμενίων και των Ασσυρίων, η γενοκτονία των Ποντίων ήταν οργανωμένη με κάθε λεπτομέρεια στοχεύοντας στη συνειδητή εξόντωση ενός λαού. Τα 350.000 θύματα στοιχειώνουν την Ιστορία, επιβάλλουν αγώνα συστηματικό, όπως συστηματικό ήταν το έγκλημα. Αγώνα δικαίωσης του ελληνισμού. Αγώνα δικαίωσης της α-λήθειας.

Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ καλεί την κυβέρνηση να υπερβεί μικροκομματικά στεγανά και να υιοθετήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Προτάσεις όπως τη συγκρότηση μόνιμης και διαρκούς Επιτροπής στη Βουλή για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού κατά την περίοδο 1914-1923, την ενίσχυση της εκμάθησης της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού στα σχολικά εγχειρίδια, για τη μεταλαμπάδευση της αλήθειας στις νέες γενιές, την ενεργή στήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ, που επιτελεί εθνικό και επιστημονικό έργο υψίστης σημασίας, την ενίσχυση του αγώνα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, με κάθε διαθέσιμο διπλωματικό και κοινοβουλευτικό μέσο, την προστασία των Χριστιανικών Μνημείων στην Τουρκία, που γίνονται αντικείμενα βανδαλισμών ή εγκαταλείπονται όταν δεν μετατρέπονται σε τεμένη, προσβάλλοντας τη συλλογική ιστορική μνήμη.

Καλούμε όλα τα δημοκρατικά κόμματα της Βουλής και στους επίσημους φορείς του Ποντιακού Ελληνισμού για τη συγκρότηση Επιτροπής Ειδικού Σκοπού με στόχο μέχρι τις 19 Μαΐου 2026, που κλείνουν 107 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων, να κατατεθεί κοινό ψήφισμα στην Ευρωβουλή από τους δημοκρατικούς Έλληνες ευρωβουλευτές σε συνδυασμό με την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο εξωτερικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έχει δεσμευθεί και εργάζεται μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν ξεχνάμε. Αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, για το δίκαιο, για τη μνήμη. Για τις στέρεες βάσεις της συνύπαρξης και της ειρήνης».

Δημήτρης Κουτσούμπας

«106 χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τους πάνω από 1 εκατομμύριο ξεριζωμένους, θύματα της άρχουσας τάξης της Τουρκίας, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων, στηρίζουμε τη δίκαιη διεκδίκηση για τη «Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων», μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα ενάντια στο βάρβαρο σύστημα που προκαλεί τις σύγχρονες γενοκτονίες, για να μη ζήσει ποτέ κανείς άλλος λαός τον πόλεμο, την εξόντωση, την προσφυγιά» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας «για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων».

Σήμερα το απόγευμα, Δευτέρα 19 Μαΐου, ο Δ. Κουτσούμπας, στις 18.30, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Γκορυτσά, στον Ασπρόπυργο.

Αντώνης Σαμαράς

«Σήμερα κλείνουν 106 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Μία Γενοκτονία που διέπραξαν τόσο η Οθωμανική Αυτοκρατορία όσο και το τουρκικό κράτος, που τη διαδέχτηκε», αναφέρει σε μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ακόμα ότι «οι Έλληνες δεν ξεχνούμε και επιμένουμε στη διεθνή αναγνώριση της αποτρόπαιας αυτής πράξης. Τα έθνη που προχωρούν είναι αυτά που μελετούν προσεκτικά και διδάσκονται από την ιστορία τους».

Κίνημα Δημοκρατίας

«Μέσα στην ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού, η 19η Μαΐου αποτελεί μια μαύρη σελίδα και ένα τραγικό ορόσημο θλίψης. Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της σύγχρονης Ανθρωπότητας.
Η Ελληνική πολιτεία έχει χρέος να εντάξει τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας στην ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας ώστε να αναδειχθεί ως έγκλημα του τουρκικού εθνικισμού, των αρχών του προηγούμενου αιώνα, σε βάρος του παγκόσμιου πολιτισμού.

Οι Έλληνες που μαρτύρησαν στις αλησμόνητες πατρίδες δεν μπορεί να ξεχαστούν.
Η μνήμη τους αποτελεί για όλους εμάς έναν ακατάβλητο οδηγό Αγώνα για την ενδυνάμωση της ιστορικής αλήθειας. Αυτό αποτελεί ιστορικό χρέος απέναντί τους και απέναντι στις νεότερες γενιές.

Το Κίνημα Δημοκρατίας δίνει την υπόσχεση πως θα εντείνει τη δίκαιη προσπάθεια για την παγκόσμια αναγνώριση του εγκλήματος, την καταδίκη του τουρκικού εθνικισμού και την απόκρουση του αναθεωρητισμού που για να υπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες αμφισβητεί το έγκλημα ή επιδιώκει να το υποβαθμίσει.

Με όπλο μας την ιστορική συνείδηση και με οδηγό μας την ιστορική γνώση αγωνιζόμαστε για τη Δικαίωση του λαού μας που αποτελεί προϋπόθεση για την ειρηνική συνύπαρξη στον σύγχρονο κόσμο.

Τιμούμε τον αγώνα του Ποντιακού Ελληνισμού κρατώντας άσβεστη τη δάδα της ιστορίας, των παραδόσεων και του πολιτισμού του».

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search